Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

UMO ja Suomen Big Band -yhdistys järjestävät uudistetun sävellyskilpailun

Muokattu 23.3.2021

UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomen Big Band -yhdistys ry järjestävät uudistetun sävellyskilpailun Helsinki International Big Band Composing Contest. Kilpailu korvaa vuodesta 2005 lähtien joka toinen vuosi pidetyn Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun, kokien samalla muutaman sääntömuutoksen. 

– Kilpailu on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Tavoitteenamme on nostaa esille uusia tekijöitä niin kotimaiselta kuin erityisesti kansainväliseltä kentältä. Kilpailu on avoin kaikille alle 35-vuotiaille musiikintekijöille kaikkialta maailmasta, painottaa Suomen Big Band -yhdistyksen puheenjohtaja Antti Rissanen. 

Kilpailuun voivat osallistua 5.6.1986 jälkeen syntyneet musiikintekijät, yhdellä ennalta tallentamattomalla ja julkaisemattomalla teoksella per säveltäjä. Osallistumisaikaa on 22. maaliskuuta asti. Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä, finaaliin päässeiden säveltäjien nimet selviävät anonyymin esikarsintakierroksen jälkeen 31. toukokuuta (muokattu 23.3.: alkuperäinen päivämäärä oli 7. toukokuuta). UMO Helsinki Jazz Orchestra soittaa loppukilpailuun valitut enintään 10 teosta Savoy-teatterin finaalikonsertissa 4. kesäkuuta, kapellimestari Antti Rissasen johtamana. Kilpailun tuomaristossa on mukana mm. UMOn taiteellinen johtaja ja pääkapellimestari Ed Partyka. Muokattu 23.3.: Tuomaristo, johon kuuluu alkukarsinnoissa säveltäjä ja pianisti Iro Haarla, UMOn taiteellinen johtaja ja pääkapellimestari Ed Partyka, kapellimestari Antti Rissanen sekä orkesteri, valitsee äänitteiden perusteella 10 finalistia.  Finaalikonsertissa tuomaristoon liittyy yhdysvaltalainen säveltäjä ja orkesterinjohtaja Bob Mintzer

Helsinki International Big Band Composing Contest          

Kilpailun säännöt:

Osallistuminen

Kilpailuun voivat osallistua kaikki 5.6.1986 tai sen jälkeen syntyneet musiikintekijät. Kilpailun tuomarit ja Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun voittajat vuosilta 2005–2019 eivät voi osallistua. 

Kilpailukappale

Kilpailukappaleen on oltava ennalta tallentamaton ja julkaisematon. Kukin säveltäjä voi osallistua kilpailuun yhdellä teoksella.

Kilpailukappaleen tulee olla kestoltaan 4–7 minuuttia. Instrumentaatio on big bandin vakiokokoonpano (2 alttosaksofonia, 2 tenorisaksofonia, baritonisaksofoni, 4 trumpettia, 3 pasuunaa, bassopasuuna, piano, basso ja rummut sekä kitara). Kaikki vaskien sordiinot sekä flyygelitorvet trumpettien vaihtosoittimina ovat käytettävissä. (Huom! Ei saksofonien sivusoittimia!)

Hakemuksen ja nuottien lähettäminen

Sekä stemmat, transponoitu ja transponoimaton (in C) partituuri PDF-tiedostoina, että MP3- tai MIDI-tiedosto tulee lähettää sähköpostitse otsikolla “Helsinki International Big Band Composing Contest 2021” maanantaihin 22.3.2021 klo 16 mennessä osoitteeseen: terhi@umohelsinki.fi. 

Lisäksi nitomaton partituuri sekä valmiiksi teipatut stemmat tulee toimittaa postitse UMO Helsingille 22.3.2021 (postileiman päiväys) mennessä, osoitteella: UMO Helsinki Jazz Orchestra, Terhi Siirala, Tallberginkatu 1/139, 00180 Helsinki. Puhelinnumero toimitusta varten on 040 763 6275. Kuoreen merkintä ”Helsinki International Big Band Composing Contest 2021”. Mukaan liitetään suljettu kirjekuori, jonka sisälle osallistuja laittaa täyttämänsä hakulomakkeen.

Sekä sähköpostitse että postitse toimitettava nuottimateriaali toimitetaan ainoastaan nimimerkillä varustettuna.

Huomioithan, että sinun pitää lähettää kaikki edellä mainitut materiaalit; stemmat, partituurit, äänitiedosto, printit ja hakulomake; sekä sähköpostitse että postitse. 

Palkinnot

Palkinnot ovat: 1. palkinto 3000 euroa, 2. palkinto 2000 euroa ja 3. palkinto 1000 euroa. Tuomaristolla on myös oikeus jakaa palkinnot toisin sekä jakaa erilaisia tunnustuspalkintoja.

Finaali

Ennakkotiedoista poiketen finaaliin valittujen säveltäjien ja teosten nimet julkaistaan 31.5., ja konsertti toteutetaan 4.6. verkkokonserttina (muokattu 23.3.).  

Finaalissa on mukana enintään 10 teosta, jotka UMO Helsinki Jazz Orchestra esittää. 

Kilpailun järjestäjien asettama tuomaristo arvostelee kappaleet finaalissa. 

Teosten jatkokäyttöoikeudet ja nuottimateriaalin palautus

Kaikki finaaliin hyväksyttyjen kappaleiden säveltäjät luovuttavat finaalissa esitettävien kappaleiden vapaan jatkokäyttöoikeuden kilpailun järjestäjille ja teokset tulevat osallistumisen myötä julkiseen jakoon osoitteessa https://sbby.com/nuotisto/esko-linnavalli-kisa/ 

Kilpailun järjestäjillä on oikeus radioida, äänittää, kuvanauhoittaa, televisioida, valokuvata, esittää internetsivuillaan ja tehdä ääni- tai kuvatallenteita kilpailusävellyksistä. 

Kilpailuun toimitettuja teoksia ei palauteta, mutta finaalin ulkopuolelle jääneet teokset voi noutaa UMO Helsingin toimistosta 31.8.2021 mennessä.

Riitatilanteet

Mahdolliset ristiriitaisuudet ratkaistaan suomenkielisten sääntöjen pohjalta. Force majeure -syistä aiheutuvat tilanteet ratkaisee kilpailutoimikunta. Kilpailutoimikuntaan kuuluvat Ed Partyka ja Eeva Pirkkala (UMO) sekä Antti Rissanen ja Henriika Steidel-Luoto (SBBY). 

Järjestäjät

Kilpailun järjestävät yhteistyössä UMO Helsinki Jazz Orchestra (UMO-säätiö) ja Suomen Big Band yhdistys ry. 

Lisätietoja kilpailusta:
Terhi Siirala, tuotantopäällikkö, UMO Helsinki Jazz Orchestra
p. 040 763 6275
terhi@umohelsinki.fi

UMO Helsinki Jazz Orchestra on jazzin ja uuden rytmimusiikin saralla ammattimaisesti toimiva orkesteri, joka esiintyy vuosittain noin sadassa konsertissa ja tapahtumassa. Vuodesta 1975 alkaen UMO Helsinki on julkaissut yli 60 albumia ja esiintynyt kotimaisten huippunimien lisäksi kansainvälisten jazztähtien kanssa. Orkesterin ohjelmisto ulottuu aina jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa. www.umohelsinki.fi

Suomen Big Band -yhdistys ry (SBBY) toimii tällä hetkellä yli neljänkymmenen suomalaisen big bandin kattojärjestönä. Yhdistys tarjoaa jäsenpalveluita ja tukee jäsenorkestereiden koulutus- ja konserttitoimintaa sekä ylläpitää valtakunnallista Junior All Star Big Bandia. SBBY ry:n jäseninä on sekä harrastaja-, ammattilais-, nuoriso- että opiskelijaorkestereita. www.sbby.com