Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

UMOn uusi albumi Music of Haarla, Heinilä, Kasurinen & Rönkä rikkoo big band -musiikin rajoja ajattoman tyylikkäästi

UMO Helsinki Jazz Orchestra esittää 11.12.2020 julkaistavalla albumillaan Music of Haarla, Heinilä, Kasurinen & Rönkä Iro Haarlan, Kari Heinilän, Sampo Kasurisen ja Artturi Röngän kunnianhimoisia big band -sävellyksiä. Tuloksena kuullaan toinen toistaan kiehtovampia teoksia, jotka lähestyvät niin big bandin kuin yleisemmin koko musiikin ideaa raikkaasti erilaisista näkökulmista. Rajoja ylitetään säilyttäen samalla ilmaisun ajaton tyylikkyys. UMO Helsinki Jazz Orchestran kapellimestarina albumilla toimii Kirmo Lintinen.

Albumin miksasi yhdysvaltalainen Paul Wickliffe. Wickliffe on mittavan uran tehnyt ääniteknikko, jonka vuonna 1979 perustama Skyline Productions -studio on palvellut lukemattomia maailmankuuluja artisteja Miles Davisistä Eric Claptoniin ja Herbie Hancockista David Bowieen.

Albumin voi hankkia CD:nä ja digiversiona Eclipse Musicin Bandcamp-sivulta. Myöhemmin on tulossa digilatauksena myös Hi-res 96kHz -versio huippulaadukkaan äänentoiston ystäville. Voit kuunnella albumin Spotifyssa.

Iro Haarlan (s. 1956) sävellys On the Edge of a World matkaa yli tuhat vuotta taaksepäin aikaan, jolloin Länsi-Irlannin kaukaisten saarien uskottiin olevan maailman reuna. Varhaiset kristityt munkit rakensivat temppelinsä näillä saarille, jotta he pääsisivät mahdollisimman lähelle Jumalaa. Haarla kertookin teoksen kuvaavan paitsi luonnon jylhyyttä ja kauneutta, myös ihmisen tahdonvoimaa. Teoksessa kuullaan Haarlan soittamana big band -kontekstissa hyvin harvoin esiintyvää harppua, joka lisää sävellyksen taianomaista äänimaailmaa. 

Saksofonisti ja säveltäjä Kari Heinilän (s. 1966) Neo-Noir syntyi alun perin neljän vuoden takaiseen UMO Helsinki Jazz Orchestran konserttiin, jossa juhlistettiin Heinilän 50-vuotissyntymäpäivää. Sävellyksen kantava teema oli pyörinyt Heinilän muistikirjan sivuilla vuosikausia ja kun sopiva konsertti oli tulossa, hän viimeisteli teoksen. Taustalla vaikutti myös Heinilä halu kirjoittaa soolokappale jollekin tietylle henkilölle – tässä tapauksessa UMOn saksofonistina vuodesta 1992 asti toimineelle Jouni Järvelälle. 

Saksofonisti ja säveltäjä Sampo Kasurisen (s. 1990) Four Dances: I on saksofonikonserttomainen teos neliosaisesta Four Dances -sarjasta, joka tulee saamaan jatkoa lähitulevaisuudessa. Kasurisen teoksessa on matemaattisia ilmiöitä – fraktaalilinjoja – jotka saattavat avautua analysoimalla nuotteja, mutta eivät välttämättä pelkästään kuuntelemalla. Kasurinen viihtyykin musiikin teoreettisten pulmien parissa, jotka antavat sopivasti rajoitteita sävellykselle, jolloin luovuutta tarvitaan etenkin musiikin lopullisessa muotoilussa. Kasurisen teos ei edusta perinteistä big band -ilmaisua vaan tutkii kokoonpanon uusia käyttömahdollisuuksia. Kuultavissa on vaikutteita muun muassa Arnold Schönbergin valsseista ja Alban Bergin viulukonsertosta. 

Pianisti ja säveltäjä Artturi Rönkä (s. 1990) sävelsi teoksen En Ut vuonna 2015 Sibelius-Akatemian tilauksesta. Teos kommentoi hienovarasesti Jean Sibeliuksen 7. sinfonian alkua, jossa ikään kuin harhaillaan päätyen lopulta C-duuriin. Rönkä kuulee tiettyjä yhtäläisyyksiä Sibeliuksen ja Bob Brookmeyerin musiikissa ja leikittelee kappaleessaan näiden kahden säveltäjän tyylien yhdistämisellä. Röngän sävellys Sarabande on puolestaan alun perin pienyhtyeelle kirjoitettu kappale, jonka jälkeen se on orkestroitu ja laajennettu big bandille.  Sävellys on kirjoitettu vuonna 2016, jolloin Rönkä oli erityisen kiinnostunut barokkimusiikista. Sarabande-nimi viittaakin barokkitanssiin, joka 1600-luvulla Ranskan hovissa jalostui hitaaksi kolmijakoiseksi tanssiksi. Röngän ajatuksena kappaleessa on tutkia, kuinka barokkitanssin elementtejä voi hyödyntää jazzmusiikissa. 

UMO Helsinki Jazz Orchestraa albumilla johtaa Kirmo Lintinen (s. 1967), joka on myös albumin taiteellinen tuottaja yhdessä saksofonisti Jouni Järvelän (s. 1973) kanssa. Lintinen on luonut pitkää ja harvinaisen monipuolista uraa musiikkikentällä; näkyvimpänä työnään lukemattomat esiintymiset solistina, yhtyemuusikkona ja kapellimestarina suomalaisissa jazz-, sinfoniaorkesteri- ja kamarimusiikkikokoonpanoissa. Esiintymisiä täydentää toistasataa sävellystä käsittävä teosluettelo, joka kattaa laajan kirjon muotoja ja tunnelmia lastenlauluista oopperaan, pedagogisista pikkukappaleista elokuvamusiikkiin, tanssimusiikista dodekafoniaan ja jazzista barokkiallusioihin. 

//

UMO Helsinki Jazz Orchestra: 
Music of Haarla, Heinilä, Kasurinen & Rönkä

Eclipse Music CD/digi (ECD-2020109)
Julkaisupäivä 11.12.2020

1. En Ut (4’55) (Artturi Rönkä)
Soloist: Manuel Dunkel, soprano saxophone

2. Neo-Noir (11’31) (Kari Heinilä)
Soloist: Jouni Järvelä, alto saxophone

3. Sarabande (6’10) (Artturi Rönkä)
Soloist: Seppo Kantonen, piano

4. Four Dances I: Waltz (9’41) (Sampo Kasurinen)
Soloist: Sampo Kasurinen, alto saxophone

5. On the Edge of a World (5’58) (Iro Haarla)

Saxophones & woodwinds:
Jouni Järvelä: alto saxophone (2), soprano saxophone (1, 3, 4), Bb clarinet (4, 5), flute (5)
Sampo Kasurinen: alto saxophone (1, 3, 4), alto flute (2), flute (5)
Ville Vannemaa: tenor saxophone (1, 3, 4, 5), flute (2, 4)
Manuel Dunkel: tenor saxophone (3, 4, 5), soprano saxophone (1), alto flute (2, 4, 5)
Mikko Mäkinen: baritone saxophone (1, 3, 4, 5), bass clarinet (2, 4), Bb clarinet (4)

Trumpets & flugelhorns:
Teemu Mattsson (lead), Timo Paasonen, Mikko Pettinen, Tero Saarti

Trombones:
Heikki Tuhkanen (lead), Mikko Mustonen (tuba on 5), Pekka Laukkanen, Mikael Långbacka (bass trombone)

Rhythm section:
Seppo Kantonen: piano (1–4)
Juho Kivivuori: double bass (1–4)
Ulf Krokfors: double bass (5)
Markus Ketola: drums & percussion
Iro Haarla: harp (5)
Ville Syrjäläinen: vibraphone (4)

Conductor:
Kirmo Lintinen

Artistic producers: Jouni Järvelä & Kirmo Lintinen
Recorded on April 25–26, 2019 by Petri Majuri in E-Studio, Sipoo, Finland
Recording assistants: Jyri Riikonen & Jouko Lavonen
Mixed by Paul Wickliffe at Skyline Productions, Warren, New Jersey, U.S.A.
Production: UMO Helsinki Jazz Orchestra
Record label: Eclipse Music
Photography: Teemu Mattsson
Cover design: Valtteri Pokela