Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Valokeilassa: Joris Roelofs

Valokeilassa-juttusarjassa kysellään UMO Helsinki Jazz Orchestran syksyn 2023 solistivierailijoiden kuulumisia. 

Marraskuun 10. päivä UMOn solistiksi Tanssin talon Pannuhalliin saapuu suoraan Amsterdamista mielenkiintoinen bassoklarinetisti ja monitoimimies Joris Roelofs

Vierailu on osa Suomen Jazzliiton, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän, UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Muusikkojen liiton yhteistä kansainvälisen jazzalan residenssitoimintaa Helsingissä. Residenssiohjelmaan kuuluu mestarikurssien pitäminen Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä sekä konsertointi yhdessä UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa. 

Lue lisää residenssistä ja konsertista ja osta liput täältä!

Miten esittelisit itsesi suomalaiselle jazzyleisölle? 

Olen 39-vuotias bassoklarinetisti, säveltäjä, opettaja sekä Nietzschen filosofian ja musiikin suhdetta tutkiva tohtorikandidaatti. Asun Amsterdamissa.

Olet säveltäjä, yhtyeenjohtaja, pedagogi ja tutkija, ja oma instrumenttisi on klarinetti. Kerro tästä kombinaatiosta ja miten eri puolet tukevat toisiaan?

Urani alkupuolella kun soitin vielä big bandeissa – mm. Concertgebouw Jazz Orchestrassa ja Vienna Art Orchestrassa – soitin kaikkia mahdollisia instrumentteja: klarinettia, saksofonia, huiluja. Olen kuitenkin luopunut muista soittimista ja keskittynyt ainoastaan klarinettiin ja bassoklarinettiin sekä säveltämiseen jo vuosien ajan. 

Olen todella kiinnostunut Nietzschestä ja olenkin tutkinut musiikin ja filosofian suhdetta sekä säveltänyt hänen filosofiaansa perustuvia teoksia. Kirjoitan ja luennoin useimmiten Nietzscheen liittyvistä aiheista sekä improvisaatiosta ja vapauden käsitteestä. Tällä hetkellä minulla on työn alla väitöskirja Amsterdamin yliopistoon näiden asioiden tiimoilta. Edellä mainittujen lisäksi johdan jazzklarinetin osastoa Amsterdamin konservatoriossa.  

Miten tuttu UMO Helsinki Jazz Orchestra on sinulle entuudestaan? 

Tutustuin UMOon tämän vuoden alussa, kun minut kutsuttiin kansainväliseksi asiantuntijajäseneksi orkesterin 2. alttosaksofonistin koesoittoraatiin. Koesoitossa sain kuulla orkesterin saksofonisektiota ja komppia, ja ne kuulostivat kauniilta. Asiat lähtivät vyörymään ja nyt olenkin tulossa residenssivieraaksi ja orkesterin solistiksi! Ed Partykaan, joka johtaa yhteiskonserttimme, olen tutustunut jo Vienna Art Orchestrassa soittaessani. 

Mitä odotat residenssivierailulta? 

Toivon tutustuvani erilaisiin muusikoihin ja oppivani musiikin tekemisestä heidän näkökulmistaan. Haluaisin myös oppia lisää suomalaisesta kulttuurista. Toki minua kiinnostaa myös nähdä, tuoko vierailu uutta kulmaa työn alla olevaan väitöskirjaani. 

Mitä tai millaista musiikkia itse kuuntelet juuri nyt? 

Näin hiljattain dokumentin kapverdeläisestä laulajasta Cesaria Evorasta, ja aloin kuunnella hänen musiikkiaan. Innostuin erään dokkarin jälkeen kuuntelemaan myös Little Richardia. Lisäksi olen tutkaillut säveltäjä Hanns Eisleria (1898–1962), joka opiskeli Arnold Schönbergin johdolla ja työskenteli läheisesti Bertolt Brechtin kanssa. 

Mitä sinulla on suunnitteilla loppuvuodelle 2023? 

Syksylle on tiedossa paljon treenausta ja paljon Suomi-läksyjä! Aion mm. tutkailla suomalaista kansanmusiikkia ja katsoa, voisinko hyödyntää sitä residenssivierailun aikana. 

Kiitos haastattelusta ja nähdään marraskuussa! 

🎶  UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Joris Roelofs (NL) 

📅 Pe 10.11. klo 19 // Tanssin talo, Pannuhalli, Helsinki 

🏷 Osta liput 29 € / 20 € / 10 € 

Kuva: Gemma Kessels