Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Helsinki International Big Band Composing Contestin 2023 voitti saksalainen Tobias Hoffmann 

Sävellyskilpailu Helsinki International Big Band Composing Contestin finaalikonsertti käytiin Helsingin Malmitalossa torstaina 5. lokakuuta. 

Kilpailun voitti saksalainen Tobias Hoffmann sävellyksellään Buoyancy. Toiselle sijalle ylsi niinikään saksalainen Filip Wiśniewski teoksellaan Bacon And Death. Kolmannen sijan jakavat kaksi brittiä, Andy Schofield kappaleellaan Hear My Voice sekä Charlie Bates sävellyksellään The Good Things. Batesin sävellys palkittiin myös orkesterin suosikkina. Konsertin voittaja sai 3000 euron ja toiseksi tullut 2000 euron rahapalkinnon. Kolmanneksi tulleet saavat kumpikin 500 euron rahapalkinnon.

Tobias Hoffmann (s. 1988) on saksalainen, nykyään Itävallassa asuva saksofonisti ja säveltäjä, joka sai toisen palkinnon Esko Linnavalli Big Band -sävellyskilpailussa vuonna 2019 ja oli HIBBCC-kilpailun finaalissa vuonna 2021. Hänet on palkittu useilla sävellyspalkinnoilla ympäri maailman, esim. American Society of Music Arrangers and Composers, Downbeat Magazine ja 2nd Ise-Shima International Popular Music Composition Competition Japanissa. Omien yhtyeidensä johtamisen lisäksi Tobias toimii saksofonistina, säveltäjänä ja sovittajana. Hän johti Wienin Spittelberg Jazz Orchestraa 2014–2017.

Filip Wisniewski (s. 1982) on saksalainen säveltäjä, sovittaja ja jazzkitaristi. Hän opiskeli jazzkitaraa 2004–2010 sekä säveltämistä ja sovitusta 2020–2022 Saksan Nürnbergissä. Hän on kirjoittanut musiikkia eri kokoonpanoille, kuten big bandeille ja lauluyhtyeille. Sunday Night Orchestra soitti Filipin ensimmäisen big band -konserttiohjelmiston vuonna 2022 ja hänet palkittiin tästä lopputyöksi säveltämästään kokonaisuudesta Baijerin kulttuuripalkinnolla. Filipin värikäs ja kerronnallinen sävellystyyli isoille kokoonpanoille ja big bandeille on saanut vaikutteita klassisen musiikin lisäksi popista, vaihtoehtomusiikista ja big band -jazzin perinteestä.

Andy Schofield (s. 1966) on Iso-Britanniasta kotoisin oleva saksofonisti/säveltäjä/sovittaja ja opettaja, joka asuu nykyään Tšekissä. Hän oli uraauurtavan brittiläisen Creative Jazz Orchestran perustajajäsen, ja on työskennellyt muun muassa Kenny Wheelerin, Bill Frisellin, Peter Erskinen, Mike Gibbsin ja Vince Mendozan kanssa. Hän on myös kiertänyt ja levyttänyt mm. George Michaelin ja Anthony Braxtonin bändeissä. Andy on erittäin aktiivinen eurooppalaisella jazzkentällä, ja soittaa useissa eurooppalaisissa jazzyhtyeissä. Tällä hetkellä hän johtaa Jazz Dock Orchestra Big Bandia Prahassa.

Charlie Bates (s. 1994) on pianisti, säveltäjä, sovittaja ja kapellimestari Lontoosta, Iso-Britanniasta. Hän opiskeli Birminghamin kuninkaallisessa konservatoriossa ja valmistui hienoin arvosanoin vuonna 2017. Charlie on voittanut useita sävellyspalkintoja, mukaan lukien Ivor Novello-, Dankworth- ja Eddie Harvey Awards -palkinnot kotimaassaan Iso-Britanniassa. Viime aikoina hän on työskennellyt saksalaisen NDR Big Bandin kanssa vierailevana säveltäjänä, kapellimestarina ja sovittajana. Tämän lisäksi Charlie valmentaa big bandeja ja jazzyhtyeitä.

Finaalikonsertin tallenne on katsottavissa ilmaiseksi ja toistaiseksi UMOn nettisivuilla, mobiilisovelluksessa ja YouTube-kanavalla.  

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat UMOn taiteellinen johtaja ja pääkapellimestari Ed Partyka (puheenjohtaja), brittiläinen pianisti, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja Nikki Iles sekä saksofonisti, säveltäjä ja kapellimestari Eero Koivistoinen

Tämän vuoden kilpailu rajattiin eurooppalaisille tai Euroopassa asuville musiikintekijöille ilman ikärajaa. Kilpailuun saapui 76 sävellystä 24 maasta. Kahden anonyymin esikarsintakierroksen jälkeen UMO Helsinki Jazz Orchestra soitti loppukilpailuun valitut kymmenen sävellystä live- ja striimiyleisön edessä kapellimestari Antti Rissasen johtamana.

Helsinki International Big Band Composing Contest on UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Suomen Big Band -yhdistyksen tuottama, joka toinen vuosi järjestettävä sävellyskilpailu, joka järjestetään seuraavan kerran vuonna 2025. Kilpailu tunnettiin aiemmin nimellä Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailu