Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Max Zenger valittiin UMO Helsinki Jazz Orchestran 2. alttosaksofonistiksi 

UMO Helsinki Jazz Orchestran 2. alttosaksofonistiksi on valittu saksofonisti ja puupuhallinspesialisti Max Zenger (s. 1988). 

Vuonna 2018 Sibelius-Akatemiasta valmistunut Zenger on arvostettu jazzmuusikko ja -säveltäjä, joka on viime vuosina noussut kotimaisen jazzkentän kärkikastiin. Hän johtaa omia yhtyeitään, kuten Maxxxtet ja Max Zenger Globus, jolla voitti ensimmäisen sijan Euroopan yleisradioiden jazzyhtyekilpailussa 2018. Zenger on valittu Pori Jazz Festivaalin nousevaksi kyvyksi 2017 ja Turku Jazz Festivaalin vuoden artistiksi 2018. Hän on myös levy-yhtiö Flame Jazz Recordsin yksi perustajajäsenistä. 

Kuluvana vuonna Zenger julkaisee jo kymmenennen omista sävellyksistään koostuvan albumin. Lisäksi hän on soittanut kymmenillä muiden artistien ja useilla UMO Helsinki Jazz Orchestran levyillä. 

Zenger soitti UMOn riveissä ensimmäisen kerran vuonna 2016. Sittemmin hän on soittanut UMOssa säännöllisesti freelancerina, tehnyt myös pidempiä sijaisuuksia saksofonisektiossa sekä ollut konserttisarjan solistina. 

Zenger aloittaa vakituisen työnsä UMOssa syyskaudella 2023, mutta hänet voi nähdä orkesterin fonisektiossa useasti jo ennen sitä. Hänen soitinrepertuaarinsa UMOn eturivissä on näyttävä: pääsoittimensa alttosaksofonin sekä tavanomaisimpien saksofoni-, klarinetti- ja huiluperheen soitinten lisäksi hän soittaa mm. kontrabassoklarinettia ja bassosaksofonia. Zengerin ilmaisu on persoonallista ja helposti tunnistettavaa ja hän on kotonaan niin perinteisen kuin kokeellisemmankin jazzin parissa. 

Rekrytointi toteutettiin nelivaiheisena. Ensimmäinen vaihe tapahtui anonyyminä nauhakarsintana, jonka perusteella osa hakijoista kutsuttiin varsinaiseen koesoittoon. Koesoiton ensimmäiselle kierrokselle oli mahdollista tulla valituksi myös UMO Helsinki Jazz Orchestran kutsumana. Kutsun saaneiden katsottiin aikaisempien näyttöjen perusteella täyttävän toimeen haettavan muusikon hakuvaatimukset. Nauhakarsinnan lisäksi myös koesoiton kaksi ensimmäistä kierrosta soitettiin anonyyminä ja vasta viimeinen kierros kasvotusten yli 10-henkisen raadin edessä. Koesoittokierrokset koostuivat soolo- ja sektiosoitosta rytmisektion säestyksellä ja ilman, prima vista- ja improvisointitehtävistä sekä haastattelusta.

– Jo Pori Jazzissa kesällä 2008 UMOn keikkaa ja Manuel Dunkelin sooloa fiilistellessäni ajattelin, että jonakin päivänä minäkin soitan UMOn riveissä. Orkesteriin valituksi tuleminen on ehdottomasti yksi tähänastisen urani kohokohdista. On suuri ilo ja kunnia päästä mukaan jatkamaan yhden legendaarisimman big bandin tarinaa ja tuomaan oma mausteeni keitokseen, Zenger kommentoi. 

– Olen innoissani siitä, että Max Zenger valittiin UMO Helsinki Jazz Orchestran vakituiseksi jäseneksi. Max osoitti erinomaisia kykyjä improvisoijana, sektiosoittajana ja multi-instrumentalistina useissa eri tyyleissä vakuuttaakseen hakukomitealle olevansa täydellinen ehdokas tehtävään, taiteellinen johtaja ja pääkapellimestari Ed Partyka kertoo. 

– Max Zenger on inspiroiva, utelias ja kekseliäs muusikko sekä jämäkkä sektiosoittaja, joka tutkii jatkuvasti melodisia ja rytmisiä mahdollisuuksia ja ihastuttaa kuulijansa, kehuu koesoittoraadin kansainvälisenä asiantuntijajäsenenä toiminut hollantilainen saksofonisti, klarinetisti ja huilisti Joris Roelofs

– Avoimeen, kansainväliseen rekrytointiin osallistui yli 30 hakijaa, mikä on vaikuttava määrä. Haluan henkilökohtaisesti kiittää kaikkia hakijoita ja koesoittoon osallistuneita. Kiitän samalla UMOn henkilökuntaa ja orkesteria heidän työpanoksestaan ja yhteistyöstään sekä läpinäkyvyydestä koko haku- ja koesoittoprosessin ajan, Ed Partyka jatkaa. 

– UMO Helsinki Jazz Orchestra on big band, jonka vakiomuotoinen kokoonpano on 16 muusikkoa. Tällä hetkellä orkesterissa on 12,5 vakituista kuukausipalkkaista muusikkoa, ja loput 3,5 tointa on täytetty produktiokohtaisilla kiinnityksillä. Helsingin kaupungilta saamamme avustuksen nosto vuoden 2023 alusta mahdollistaa yhden toimen täyttämisen ja panostamisen orkesterin laadun kehittämiseen, kiittää toiminnanjohtajan sijainen Henriika Steidel-Luoto. 

Kuva: Petri Anttila