Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Sävellyskilpailu Helsinki International Big Band Composing Contest järjestetään jälleen tänä vuonna 

Joka toinen vuosi pidettävä Helsinki International Big Band Composing Contest järjestetään jälleen v. 2023 UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Suomen Big Band -yhdistys ry:n toteuttamana. Aikaisemmin nimellä Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailu tunnettu kisa uudistettiin kaksi vuotta sitten, ja pientä uudistusta kilpailun sääntöihin on jälleen luvassa. 

Tällä kertaa kilpailuun voivat osallistua kaikki eurooppalaiset tai Euroopassa asuvat musiikintekijät ilman ikärajaa, yhdellä ennalta tallentamattomalla ja julkaisemattomalla 4­–7-minuuttisella, big bandin vakiokokoonpanolle sävelletyllä teoksella per säveltäjä. 

Osallistumisaikaa on 1.5.2023 asti. Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä, finaaliin päässeiden säveltäjien nimet selviävät kahden anonyymin esikarsintakierroksen jälkeen 25.8.2023. UMO Helsinki Jazz Orchestra soittaa loppukilpailuun valitut enintään 10 teosta Malmitalon finaalikonsertissa 5.10.2023 kapellimestari Antti Rissasen johtamana. Finaalikonsertin lipunmyynti on käynnissä osoitteessa Lippu.fi.

Finalistit on julkaistu 30.8., katso finalistit täältä!

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat UMOn taiteellinen johtaja ja pääkapellimestari Ed Partyka (puheenjohtaja), brittiläinen pianisti, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja Nikki Iles, sekä saksofonisti, säveltäjä ja kapellimestari Eero Koivistoinen.

– Kilpailu tuo näkyvyyttä ja taloudellista tukea säveltäjille, joilla ei ehkä muuten olisi mahdollisuutta saada musiikkiaan ammattilais- big bandin soitettavaksi. Edellisessä kilpailussa keskityimme nuoriin säveltäjiin, tällä kertaa fokuksessa ovat eurooppalaiset säveltäjät. Säveltäjien saaman julkisuuden ja taloudellisen puolen lisäksi kilpailu on myös UMOlle oiva tapa tavata säveltäjiä ja sovittajia tulevia projekteja varten. Vuoden 2021 kilpailun finalisteista moni on toiminut sittemmin meillä sovittajina, solisteina ja jopa kapellimestareina, avaa UMO Helsinki Jazz Orchestran pääkapellimestari ja taiteellinen johtaja Ed Partyka, joka myös johtaa tuomaristoa.

HELSINKI INTERNATIONAL BIG BAND COMPOSING CONTEST 2023                 

SÄÄNNÖT JA ILMOITTAUTUMINEN

LADATTAVAT TIEDOSTOT

KILPAILIJAT JA KILPAILUTEOKSET

Kilpailuun voivat osallistua eurooppalaiset tai Euroopaassa asuvat musiikintekijät ilman ikärajoitusta. Osallistujien tulee toimittaa virallinen dokumentti kansalaisuuden tai asuinpaikan todistamiseksi.

Kilpailuun osallistuvien sävellysten tulee olla sävelletty big bandin vakiokokoonpanolle, käytettävissä olevat vaihtosoittimet mainittu kunkin soitinryhmän kohdalla:

 • 2 alttosaksofonia, vaihtosoittimena klarinetti (in Bb)
 • 2 tenorisaksofonia, vaihtosoittimena huilu (HUOM! ei alttohuilu tai piccolo)
 • baritonisaksofoni, vaihtosoittimena bassoklarinetti
 • 4 trumpettia, vaihtosoittimena flyygelitorvi
 • 3 pasuunaa
 • bassopasuuna
 • piano
 • basso
 • rummut

Lisäksi on mahdollista käyttää kaikkia vaskisoittimien sordiinoja. 
HUOM! Kokoonpanoon EI sisälly kitaraa.

Kilpailukappaleen kesto ei saa alittaa neljää (4) eikä ylittää seitsemää (7) minuuttia esitystempossaan soitettuna.

Kilpailuteoksen tulee olla ennalta tallentamaton ja julkaisematon. Kukin säveltäjä voi osallistua kilpailuun yhdellä teoksella. Helsinki International Big Band Composing Contest tai Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailuiden aiemmat ensimmäisen sijan voittaneet ja kilpailun tuomariston jäsenet eivät voi osallistua kilpailuun.

ILMOITTAUTUMINEN KILPAILUUN

Anonyymit, ainoastaan säveltäjän nimimerkillä varustetut kilpailusävellykset tulee lähettää sähköpostitse maanantaihin 1.5.2023 klo 16:00 mennessä osoitteeseen terhi@umohelsinki.fi. Tämän määräajan jälkeen saapuneet teokset hylätään kilpailusta. 

Sähköpostiviestin aiheeksi tulee merkitä ”Helsinki International Big Band Composing Contest 2023” ja viestin tulee sisältää seuraavat liitteet:

 • täytetty ilmoittautumislomake 
 • dokumentti kansalaisuudesta / asuinpaikasta Euroopan alueella
 • ainoastaan nimimerkillä varustettu teoksen nuottimateriaali 
  PDF-tiedostoina:
  • stemmat (A4 pysty)
  • transponoitu partituuri (A3 vaaka)
  • transponoimaton (in C) partituuri (A3 vaaka)
 • äänitiedosto kilpailuteoksesta (MP3- tai MIDI)

Ilmoittautumiskaavakkeen tulee sisältää seuraavat tiedot:

 • teoksen nimi
 • säveltäjän nimimerkki
 • säveltäjän nimi ja syntymäaika
 • säveltäjän postiosoite, puhelinnumero ja sähköposti

KILPAILUN AIKATAULU, TUOMARISTO JA PALKINNOT

AIKATAULU

Kilpailun ensimmäisessä karsintavaiheessa kesäkuussa 2023 kilpailun järjestäjien asettama tuomaristo valitsee äänitiedostojen ja anonyymin nuottimateriaalin perusteella enintään 30 teosta toiseen karsintavaiheeseen. Ensimmäisen karsintakierroksen tuloksia ei julkaista. Toinen karsintakierros käydään elokuussa 2023, jolloin UMO Helsinki Jazz Orchestra soittaa valitut teokset, ja tuomaristo valitsee niistä enintään 10 teosta loppukilpailuun.  Finaaliin valittujen säveltäjien ja teosten nimet julkaistaan perjantaina 25.8.2023. 

UMO Helsinki Jazz Orchestra esittää loppukilpailuun valitut teokset finaalikonsertissa Helsingin Malmitalossa torstaina 5.10.2023. Kilpailun järjestäjien asettama tuomaristo arvostelee kappaleet finaalissa ja tekee päätöksensä kilpailun lopullisista tuloksista finaalikonsertin jälkeen. Tulokset julkistetaan tapahtuman päätteeksi. Loppukilpailuun valittujen teosten säveltäjät kutsutaan osallistumaan finaalikonserttiin Malmitalossa. Kilpailun järjestäjät eivät kata kilpailijoiden matka- tai majoituskuluja.

TUOMARISTON KOKOONPANO

Ed Partyka (pj), taiteellinen johtaja / UMO Helsinki Jazz Orchestra (US/AU)

Nikki Iles, pianisti, säveltäjä, yhtyeenjohtaja (UK) 

Eero Koivistoinen, saksofonisti, säveltäjä, kapellimestari

PALKINNOT

1. palkinto:  3000 euroa

2. palkinto:  2000 euroa

3. palkinto:  1000 euroa

Tuomaristolla on oikeus jakaa palkinnot myös toisin sekä jakaa erilaisia tunnustuspalkintoja.

TEOSTEN JATKOKÄYTTÖ- JA TALLENNEOIKEUDET

Kilpailun järjestäjät pidättävät oikeuden kantaesittää loppukilpailuun valikoidut teokset finaalikonsertissa 5.10.2023. Kaikki finaaliin hyväksyttyjen kappaleiden säveltäjät luovuttavat loppukilpailussa esitettävien kappaleiden vapaan jatkokäyttöoikeuden kilpailun järjestäjille ja teosten nuottimateriaali tulee osallistumisen myötä julkiseen jakoon osoitteessa https://sbby.com/nuotisto/savellyskilpailut/.

Kilpailun järjestäjillä on oikeus radioida, äänittää, kuvanauhoittaa, televisioida, valokuvata, esittää internetsivuillaan ja tehdä ääni- tai kuvatallenteita kilpailusävellyksistä. 

SÄÄNTÖJEN TULKINTA JA RIITATILANTEET

Mahdolliset ristiriitaisuudet ratkaistaan suomenkielisten sääntöjen pohjalta. 
Force majeure -syistä aiheutuvat tilanteet ratkaisee kilpailutoimikunta. 

KILPAILUTOIMIKUNNAN KOKOONPANO

Kaksi UMO Helsinki Jazz Orhestran nimeämää edustajaa sekä kaksi Suomen Big Band yhdistys ry:n nimeämää edustajaa. 

KILPAILUN JÄRJESTÄJÄT

Kilpailun järjestävät yhteistyössä UMO Helsinki Jazz Orchestra (UMO-säätiö) ja Suomen Big Band yhdistys ry (SBBY). 

LISÄTIETOJA KILPAILUSTA:
Terhi Siirala, tuotantopäällikkö, UMO Helsinki Jazz Orchestra
+358 40 763 6275
terhi@umohelsinki.fi

UMO Helsinki Jazz Orchestra on jazzin ja uuden rytmimusiikin saralla ammattimaisesti toimiva orkesteri, joka esiintyy vuosittain noin sadassa konsertissa ja tapahtumassa. Vuodesta 1975 alkaen UMO Helsinki on julkaissut yli 60 albumia ja esiintynyt kotimaisten huippunimien lisäksi kansainvälisten jazztähtien kanssa. Orkesterin ohjelmisto ulottuu aina jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa. www.umohelsinki.fi

Suomen Big Band -yhdistys ry (SBBY) toimii tällä hetkellä yli neljänkymmenen suomalaisen big bandin kattojärjestönä. Yhdistys tarjoaa jäsenpalveluita ja tukee jäsenorkestereiden koulutus- ja konserttitoimintaa sekä ylläpitää valtakunnallista Junior All Star Big Bandia. SBBY ry:n jäseninä on sekä harrastaja-, ammattilais-, nuoriso- että opiskelijaorkestereita. www.sbby.com 

Kuva: Heikki Kynsijärvi