Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Valokeilassa: Claudia Döffinger 

Uudessa juttusarjassamme kurkataan UMO Helsinki Jazz Orchestran kevään 2023 vierailijoiden sielunmaisemaan. 

Juttusarjan aloittaa saksalainen Claudia Döffinger, joka saapuu UMOn säveltäjävieraaksi ja kapellimestariksi yhteiskonserttiin Helsingin G Livelabiin torstaina 9. helmikuuta 2023. Lue lisää konsertista ja osta liput täältä

Miten esittelisit itsesi suomalaiselle jazzyleisölle? 

Olen kunnianhimoinen muusikko, jolla on suuria unelmia. Rakastan ilmaista itseäni musiikin kautta. Erityisesti suuret kokoonpanot viehättävät minua, koska ne antavat paljon mahdollisuuksia, energiaa ja voimaa sekä minulle säveltäjänä, että kuulijoille. Toivon liikuttavani ihmisiä musiikillani joko henkisesti tai fyysisesti.

Olet säveltäjä, sovittaja, yhtyeenjohtaja ja oma instrumenttisi on piano. Kerro tästä kombinaatiosta ja miten eri puolet tukevat toisiaan?

Pianonsoiton, säveltämisen, sovittamisen ja johtamisen välinen balanssi on kiehtova! Koska olen taustaltani pianisti, minulla on melko hyvä mielikuvitus säveltämisen ja soinnin suhteen, mistä on paljon hyötyä isolle kokoonpanoille kirjoittamisessa. Pianistina pidän erityisesti äänimaailman, tunnelman ja karaktäärin luomisesta. Olen huomannut, että nykyään pianoa soittaessani käytän sitä kaikessa laajuudessaan – samalla tavalla kuin isoa orkesteria. 

Miten tuttu UMO Helsinki Jazz Orchestra on sinulle entuudestaan? 

Koska entinen opettajani ja mentorini Ed Partyka on UMOn taiteellinen johtaja, olen seurannut jo pitkään ja suurella mielenkiinnolla orkesterin konsertteja ja projekteja. Voitin vuonna 2021 Helsinki International Big Band Composing Contestin ja sain silloin kuulla sävellykseni UMOn soittamana, joten minulla on hyvä käsitys sitä, miten bändi soi. 

Mitä odotat vierailulta?

Odotan todella paljon sitä, että pääsen työskentelemään tämän mahtavan big bandin kanssa ja tutustumaan sen porukkaan. Myös Suomi ja Helsinki ovat minulle uusia tuttavuuksia, joten odotukset ovat korkealla! Ja tietysti tätä tulevaa konserttia varten säveltämieni teosten kuuleminen on minulle hyvin erityistä. Minut täyttää suuri ilo ja ylpeys aina, kun kuulen musiikkiani soitettavan. 

Sävellät konserttiin uutta musiikkia UMOlle. Kerro lisää siitä?

Sävellän konserttia varten kaksi teosta. Tätä haastattelua tehdessämme [joulukuussa] minulla on päässäni karkeita ajatuksia siitä, miltä ne kuulostavat ja tuntuvat. En ole synesteetikko, mutta ajattelen musiikkia väreissä. Toinen sävellyksistä tulee olemaan vihreä, ja toinen oranssi. Tervetuloa konserttiin arvaamaan, kumpi on kumpi! 

Mitä tai millaista musiikkia itse kuuntelet juuri nyt? 

Olen aina kuunnellut paljon erityylistä musiikkia: elektroa, R&B:tä, neo soulia, indietä, poppia sekä kaikkia jazzin muotoja. Viime aikoina olen kuunnellut artisteja kuten Samora Pinderhughes (Grief), Petter Eldh (Projekt Drums), Kaytranada, Miho Hazama (Dancer in Nowhere), Nao

Mitä muuta sinulla on suunnitteilla kevätkaudelle 2023? 

Odotan innolla kahta big band -projektia Sveitsissä, yhtä pienemmän ensemblen projektia johon olen säveltänyt koko ohjelman, oman sooloprojektini aloittamista, uuden musiikin levyttämistä ja vaikka mitä! 

Kiitos haastattelusta ja nähdään helmikuussa! 

🎶 Claudia Döffinger (GER) & UMO Helsinki Jazz Orchestra 
📅 To 9.2.2023 klo 19 // G Livelab Helsinki 
🏷 Tiketti.fi, Lippu.fi, glivelab.fi ja G Livelab -app: 33 € / 25 €  
Lue lisää ja osta liput