Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Vuosi 2019 pähkinänkuoressa

UMO Helsinki Jazz Orchestran vuosikertomus 2019 on valmistunut. Selaile vuosikertomusta täällä tai tulosta se tästä

Selvitystyön toimenpiteitä jatkettiin 

UMO-säätiön omistaja Helsingin kaupunki teetti edellisvuonna selvityksen, joka linjasi säätiön toimintaa ja asetti sitovia toimenpiteitä. Niistä suurin osa pantiin toimeen jo 2018: päivitettiin säätiön sääntöjä, toiminta- ja taloussääntöä sekä tulostavoitteita, selkeytettiin toiminnanjohtajan asemaa, uudistettiin muusikoiden työehtosopimus, perustettiin ystäväklubi ja rekrytoitiin uusi taiteellinen johtaja Ed Partyka (USA/Itävalta) vuosille 2020–2021. 

Vuoden 2019 aikana kehitysprosessia jatkettiin. Alkuvuonna orkesteri sai uuden nimen UMO Helsinki Jazz Orchestra, sillä kaupunki halusi päärahoittajan ja ylläpitäjän näkyvän orkesterin nimessä muiden kansainvälisellä tasolla toimivien big bandien tapaan. Orkesterin rakenteen joustavammaksi muuttamisen mahdollisuuksia tutkittiin Nyanza Oy:ltä tilatussa selvityksessä. Hallituspohjaa laajennettiin asiantuntijajäsenin ja hallinnon työskentelyedellytyksiä kehitettiin rekrytoimalla määräaikainen yleisötyö- ja hanketuottaja. Hallitus aloitti taiteelliseen ytimeen perustuvan strategian luomisen. 

Organisaatio 

UMO Helsinki Jazz Orchestra on big band, jonka vakiomuotoinen kokoonpano on 16 muusikkoa. Vuoden 2019 lopussa orkesterissa oli 12,5 vakituista kuukausipalkkaista muusikkoa. Loput 3,5 tointa täytettiin eri pituisilla määräaikaisilla sopimuksilla tai produktiokohtaisilla kiinnityksillä. UMO-säätiö työllistää vuosittain merkittävän määrän projektikohtaisia muusikoita, solisteja, sovittajia ja säveltäjiä: vuonna 2019 yhteistyötä tehtiin yhteensä 123 musiikin ammattilaisen kanssa. Orkesterin ja freelancereiden lisäksi UMO-säätiö työllistää 4 henkilöä, jotka vastaavat hallinnosta, konserttituotannosta ja markkinointiviestinnästä. 

Rahoitus ja talous 

UMO-säätiö saa rahoituksensa omistajaltaan Helsingin kaupungilta (46 %) sekä Opetus- ja kulttuuriministeriöltä (28 %). Omarahoitusaste 26 %, joka on edelleen orkesterikentän korkeimpia, koostuu mm. tilaus- ja festivaaliesiintymisistä ja lipunmyyntituotoista. Henkilöstökulut ovat 66 % toiminnan kokonaiskuluista. UMO-säätiö pääsi taloudelliseen tavoitteeseen ja teki positiivisen tuloksen kolmatta vuotta peräkkäin. Vuoden 2019 tulos oli +113 euroa. 

Kuulijoiden määrä kasvoi 

UMO Helsinki Jazz Orchestran konserteissa kävi 32 907 kuulijaa, minkä lisäksi radio- ja nettilähetykset tavoittivat 341 000 henkilöä; molemmat luvut kasvoivat n. 5 % edellisvuodesta. Orkesteri esiintyi vuoden aikana 112 konsertissa, yleisötyötapahtumassa ja tilauskeikalla. Valtakunnallinen toiminta oli poikkeuksellisen vilkasta: 32 % konserteista järjestettiin Helsingin ulkopuolella ja 68 % Helsingissä. Yleisöä hemmoteltiin uudella musiikilla: vuoden aikana soitettiin 37 uutta sovitusta ja 25 kantaesitystä.

Vuosikertomusversiot: 
Tulostettava versio
Aukeamittain selailtava versio
Englanninkielinen tiivistelmä
Ruotsinkielinen tiivistelmä