Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Valokeilassa: Nina Mya

Tässä juttusarjassa kurkataan UMO Helsinki Jazz Orchestran kevään 2023 vierailijoiden sielunmaisemaan. 

Nyt ääneen pääsee jazz- ja soullaulaja Nina Mya, joka julkaisee UMOn kanssa yhteisen albumin Searching My Soul perjantaina 21. huhtikuuta. Levynjulkaisukonsertti pidetään maanantaina 8. toukokuuta Helsingin G Livelabissa. Lue lisää konsertista ja osta liput täältä

Miten esittelisit itsesi suomalaiselle jazzyleisölle? 

Olen aloittanut jazzlaulajan uran tosi nuorena: jo 19-vuotiaana sävelsin omaa musiikkia ja johdin omaa yhtyettäni. Ensimmäisen levyni julkaisin 22-vuotiaana v. 2012 ja samana vuonna minut valittiin Pori Jazzin Vuoden Taiteilijaksi. Olen tehnyt neljä sooloalbumia ja vieraillut muutamilla muiden artistien levyillä. Olen keikkaillut ympäri Suomen ja jonkin verran myös ulkomailla, mm. Baltian maissa ja Israelissa, sekä opiskellut New Yorkissa. Sain nuorena tosi paljon huomiota ja näkyvyyttä, mikä oli todella mahtavaa, mutta huomaan nyt jälkikäteen, että se aiheutti myös suuret suorituspaineet. Niistä olen onneksi oppinut paljon. 

Minulle on jazzlaulajana tärkeää historian ymmärrys ja kunnioittaminen. Kuvailisin itseäni laulajana erittäin ”jenkkiläiseksi” ja ”mustaksi” eli kallistun vahvasti amerikkalaiseen jazzperinteeseen, sekä souliin ja gospeliin. Soundini olen halunnut muovata erityisesti soulista ja gospelista tulevien ääni-ihanteideni kaltaiseksi, ja oikeastaan se on ollut minulle luontevaa jo tosi nuoresta asti ilman sen isompaa yrittämistä, sillä minulla on tumma ja iso ääni. Laulajana ja tulkitsijana olenkin aika suora, teknisesti taitava, konstailematon, energinen ja kontrastinen: välillä tosi hiljaa hönkien, välillä palkeet auki. Mustaa ja valkoista. Valoa ja pimeää. Herkkää ja vahvaa. Kaikkia puolia. Jazzpuoli taas on antanut tietoutta, rytmiikan ja improvisaation hallintaa sekä harmonioiden käsittelyä. Pääosassa on kuitenkin aina tulkinta ja syvyys. 

Olet laulaja, säveltäjä, laulunopettaja ja yhtyeenjohtaja. Kerro tästä kombinaatiosta ja miten eri puolet tukevat toisiaan? 

Toisinaan huomaan tekeväni vähän liikaa ja liian moneen suuntaan. Kahden lapsen äitinä aika on rajallista ja pyrin suuntaamaan aikani sekä energiani asioihin, jotka tuntuvat minulle oikeilta. Viime aikoina olen vähentänyt opetusta ja keskityn enemmän taiteelliseen uraani. 

Vahva muusikkotausta palvelee opettajuuttani ja tuo siihen syvyyttä ja laajuutta. Kykenen siten opettamaan paljon muutakin kuin vain laulutekniikkaa. Laulunopettaminen puolestaan pitää instrumenttini eli kehoni ja laulutekniikkani aina terässä, vaikka en sitä ehtisi erikseen treenaamaan. Säveltäjänä huomaan kohentuvani, mitä enemmän tulee elettyä elämää ja vaikeita kokemuksia: haluan kertoa asioista entistä raaemmin ja suoremmin, kanavoida kipupisteitäni musiikkiini ja laulamiseeni. Sanoisin, että opettajuuden ja muusikkouden yhdistämisestä olen löytänyt syvyyttä ja pystynyt sanallistamaan myös itseäni auttavia ohjenuoria. 

Miten tuttu UMO Helsinki Jazz Orchestra on sinulle entuudestaan? 

Olen aina ihaillut UMOa ja jo nuorena laulajana haaveilin pääseväni orkesterin solistiksi. Kävin paljon katsomassa UMOn konsertteja jo opiskelijana, erityisesti Savoy-teatterissa. Alkukeväästä 2020 vierailin ensimmäistä kertaa UMOn solistina, ja yhteinen albumimme levytettiin koronasulkujen keskellä keväällä 2021. 

Mitä odotat konsertilta? 

Odotan konsertilta huikeaa käsin kosketeltavaa energiaa. Uskon illan olevan ikimuistoinen, hauska, koskettava ja amerikkalaistyyliin sopivan näyttävä show – koko rahan edestä! G Livelab on tunnetusti yksi Suomen parhaita klubeja, ja siellä on aina nautinto esiintyä. Erityinen lataus konserttiin tulee varmasti siitä, että konsertti sisältää paljon omaa musiikkiani vuosien varrelta uusilla big band -sovituksilla. Toivon levyn ja konsertin saavuttavan uutta kuulijakuntaa, sillä uskon minun ja UMOn musiikillisen kielen olevan sellainen, jota on helppo ymmärtää ja joka tavoittaa kuulijoissa jotain tuttua. 

Mitä tai millaista musiikkia itse kuuntelet juuri nyt? 

Kuuntelen todella laidasta laitaan, riippuen tunnelmasta. Tällä hetkellä pari lempparilevyäni ovat Metropol Orkesterin ja hollantilaislaulaja Trijntje Oosterhuisin yhteislevyt Burt Bacharachin musiikista. Lisäksi fanitan amerikkalaisjazzlaulaja Veronica Swiftiä. 

Mitä muuta sinulla on suunnitteilla tänä keväänä? 

Harjoitella, säveltää musiikkia syksyn uuteen projektiin, levätä, hengittää, joogata, opettaa ja olla hyvä äiti. Panostan entistä enemmän hyvinvointiini, sillä haluan olla laulajana parhaassa iskussani. Työstän myös tulevan kesän Korpo Sea Jazz -festivaalin asioita, sillä toimin sen taiteellisena johtajana. Paljon upeita juttuja siis tulossa!  

Kiitos haastattelusta ja nähdään toukokuussa! 

🎶 Levynjulkaisukonsertti: UMO Helsinki Jazz Orchestra & Nina Mya – Searching My Soul 

📅 Ma 8.5.2023 klo 19 // G Livelab Helsinki 

🏷 Tiketti.fi, Lippu.fi, glivelab.fi ja G Livelab -app: 33 € / 25 €  

Lue lisää ja osta liput >> 

Kuva: Olli Nurmi