Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Valokeilassa: Kathrine Windfeld  

Juttusarjassa kurkataan UMO Helsinki Jazz Orchestran kevään 2023 vierailijoiden sielunmaisemaan. 

Tällä kertaa jututamme tanskalaista Kathrine Windfeldiä, joka saapuu UMOn säveltäjävieraaksi ja johtaa pianon takaa orkesteria pääsiäisviikon kahdessa konsertissa: Musiikkitalossa kiirastorstaina 6. huhtikuuta ja Mikael Agricolan kirkossa pitkäperjantaina 7. huhtikuuta. Lue lisää konserteista ja osta liput täältä.

Miten esittelisit itsesi suomalaiselle jazzyleisölle? 

Olen tanskalainen säveltäjä, sovittaja ja pianisti, ja olen johtanut omaa big bandiani ja sekstettiäni kymmenisen vuotta. Kierrän paljon Euroopassa yhtyeideni kanssa tai vierailevana säveltäjänä isoissa orkestereissa, kuten Frankfurt Radio Big Band tai Bohuslän Big Band. Olen julkaissut neljä big band -albumia. Musiikkiani kuvaillaan usein voimakkaaksi ja fyysiseksi, ja siinä on usein hienostuneita harmonioita ja useita rytmisiä kerroksia: samaan aikaan räjähtävyyttä ja pehmeyttä. 

Olet säveltäjä, sovittaja, yhtyeenjohtaja ja oma instrumenttisi on piano. Kerro tästä kombinaatiosta ja miten eri puolet tukevat toisiaan?

Sävellysideani syntyvät improvisoimalla vapaasti pianolla. Mitä paremmin ymmärrän musiikkia instrumentaalisesta näkökulmasta musiikkiteorian sijaan, sitä aidompaa ja orgaanisempaa musiikkia syntyy. Soitan pianoa ja johdan orkesteria pianon takaa myös näissä UMOn konserteissa. Se on minulle ehdottomasti omempi tapa johtaa, kuin kapellimestarointi orkesterin edestä. Tunnen silloin olevani kiinteä osa orkesteria, en vain irrallinen elementti. 

Miten tuttu UMO Helsinki Jazz Orchestra on sinulle entuudestaan? 

Olen kuunnellut paljon Michael Breckerin ja UMOn livelevyä vuodelta 1995. Rakastan UMOn energiaa levyllä, se sopii täydellisesti yhteen Breckerin ilmaisun kanssa! Muutama vuosi sitten soitin Espoo Big Bandin kanssa ja tapasin silloin myös muutamia umolaisia. Tiedän myös sen, että UMOlla on paljon hienoja projekteja huippuluokan kansainvälisten solistien kanssa. 

Mitä odotat vierailulta?

Olen varma, että tästä tulee hieno viikko! Kun työskentelee tämän tason orkesterin kanssa, voi mennä niin pitkälle kuin haluaa musiikin ja sävellystyön yksityiskohdissa. Teen parhaani, että saan muusikot loistamaan ja tuon kunkin parhaat puolet esille sovituksissani. 

Sävellät konserttiin uutta musiikkia UMOlle. Kerro lisää siitä?

On tosi inspiroivaa ja luovuutta stimuloivaa, että sävellystilaukselle on joku raami. Tässä tapauksessa raami on se, että säveltämäni musiikin tulisi soida kauniisti kirkkoakustiikassa. Kirjoitustyylini on vahva, mutta rakastan myös runollisten, kuulaiden teosten säveltämistä. Tällä hetkellä [tammikuussa] päällimmäiset ideat liittyvät sydämenlyönteihin ja leijuviin väreihin. Pääsiäisviikolla kuulette, mitä tästä kaikesta syntyi! 

Mitä tai millaista musiikkia itse kuuntelet juuri nyt? 

Viime aikoina levylautasellani on pyörinyt Django Batesin trioalbumi The Study of Touch. Bates on mahtava pianisti ja ihailen hänen sävellyksiään isoille kokoonpanoille. Vain todellinen mestari osaa säveltää ja sovittaa siten, että big bandin jok’ikisellä äänellä on vahva tarkoitus. 

Mitä muuta sinulla on suunnitteilla kevätkaudelle 2023? 

Kierrän Tanskassa oman big bandini ja uuden materiaalin kanssa. Olen myös mukana ruotsalaisen saksofonistin Fredrik Kronkvistin albumilla, johon sävellän jousille ja soitan itse pianoa. Minulla on myös opetustöitä jazzleirillä, jossa opetan nimekkäiden kansainvälisten pedagogien rinnalla. Ai niin ja tämä on vielä salaisuus, mutta sain juuri kuulla, että saan erään arvostetun palkinnon alkuvuodesta! 

Kiitos haastattelusta ja nähdään maaliskuussa! 

🎶 Kathrine Windfeld (DK) & UMO Helsinki Jazz Orchestra – Silent Music 

📅 Kiirastorstai 6.4.2023 klo 13 // Musiikkitalo, Helsinki 

📅 Pitkäperjantai 7.4.2023 klo 18 // Mikael Agricolan kirkko, Helsinki 

🏷 Liput Ticketmaster.fi 9,50 € / 15 € / 20 € / 25 € 

Kuva: Stephen Freiheit