Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

UMO Helsinki Jazz Orchestra julkaisee uuden albumin 28. tammikuuta

UMOn taiteellisen johtajan ja pääkapellimestarin Ed Partykan uusia sävellyksiä ja sovituksia sisältävä Last Dance – New Music for Jazz Orchestra julkaistaan vinyylinä ja digitaalisesti 28.1. saksalaisen Neuklang-levymerkin toimesta. Levynjulkaisukonsertit järjestetään huhtikuussa April Jazz -festivaalilla, Vuotalossa ja Malmitalossa.

”Orkesterin pitkä perinne jatkuu menestyksekkäästi Last Dancella.”
– LP Magazin (DE)

UMO Helsinki Jazz Orchestra julkaisee uuden albumin perjantaina 28. tammikuuta. Kyseessä on UMOn ja orkesterin taiteellisen johtajan Ed Partykan ensimmäinen yhteinen levytys. Last Dance – New Music for Jazz Orchestra on Helsingin Kaapelitehtaalla ja Savoy-teatterissa syksyllä 2020 taltioitu neljän kappaleen eläväinen kokonaisuus, jolla UMOn laajennettu big band -kokoonpano tulkitsee Partykan kirjoittamia ja sovittamia sävellyksiä. Partykan kynästä syntyneet rikkaat harmoniat ja melankoliset melodiat heräävät eloon UMO Helsinki Jazz Orchestran taidokkaiden muusikoiden käsittelyssä. Julkaisua juhlistetaan Espoossa April Jazz -festivaalilla pe 22.4. sekä Helsingissä ti 26.4. Vuotalossa ja ke 27.4. Malmitalossa.

UMOn ja Partykan yhteistyö ehti hädin tuskin käynnistyä kun koronaviruspandemia pysäytti maailman maaliskuussa 2020. Rajoitukset kääntyivät kuitenkin mahdollisuudeksi. UMOn harjoitustilat Kaapelitehtaalla muuntuivat äänitysstudioksi, jossa taltioitiin kolme neljästä Last Dancen kappaleesta. 

”Olen erittäin iloinen ensimmäisestä albumistani UMO Helsinki Jazz Orchestran pääkapellimestarina ja taiteellisena johtajana. Tämä erityinen tallenne sisältää musiikkia, jonka olen kirjoittanut toimikauteni, ja samalla koronapandemian ensimmäisen vuoden aikana”, Partyka kertoo. ”Jos konsertteja ei olisi peruuntunut, meillä ei olisi koskaan ollut aikaa tämän projektin äänittämiseen. Rakastan kirjoittamista ja työskentelyä näiden erinomaisten muusikoiden kanssa, ja on kunnia johtaa tätä upeaa orkesteria. Tavoitteenani on jatkaa ja ylläpitää UMOn arvokasta jazzperinnettä tuomalla mukaan uusia vaikutteita ja ideoita.”

Yhdysvaltalaissyntyinen Ed Partyka (s. 1967) on alun perin kotoisin Chicagosta. 1990-luvun alkupuoliskolla Eurooppaan muuttaneen pasunistin, säveltäjän ja sovittajan yhteistyökumppaneihin lukeutuu muun muassa Bob Brookmeyer, jonka Partyka mainitseekin itselleen merkittäväksi taiteelliseksi mentoriksi. Last Dance -albumille Partyka on säveltänyt kappaleet G.G.’s Last Dance ja Do as I Say (Not as I Do). Amerikkalaispianisti Kenny Kirklandin Diendasta on olemassa tunnettuja tulkintoja mm. Stingiltä ja Branford Marsalikselta, mutta levyllä kuultava versio on ensimmäinen merkittävä sovitus big bandille. Para Nadan kaunis melodia on puolestaan lainattu brasilialaispianisti Eliane Eliasilta

UMO Helsinki Jazz Orchestran laajennettu instrumentaatio koostuu akustisesta rytmisektiosta, viidestä trumpetista, käyrätorvesta, kolmesta pasuunasta, tuubasta sekä viidestä saksofonista, jotka tarpeen mukaan vaihtuvat muihin puupuhaltimiin aina huiluista kontrabassoklarinettiin. Ilmeikkäissä soolo-osuuksissa irti pääsevät mm. pasunisti Kasperi Sarikoski, saksofonisti Ville Vannemaa, pianisti Seppo Kantonen ja rumpali Jaska Lukkarinen

Levyn tarkemmat tiedot näet täältä.

Last Dance -levynjulkaisukonsertit:

Pe 22.4.2022 klo 21:00 – lipunmyynti käynnistyy myöhemmin
April Jazz Festival, Sellosali, Soittoniekanaukio 1 A, Espoo

Ti 26.4.2022 klo 14:00 
Vuotalo, Mosaiikkitori 2, Helsinki
Lisätiedot ja liput: http://umohelsinki.fi/fi/konsertti/last-dance

Ke 27.4.2022 klo 14:00
Malmitalo, Ala-Malmin tori 1, Helsinki
Lisätiedot ja liput: http://umohelsinki.fi/fi/konsertti/last-dance