Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

UMO Helsinki mukana uudessa kansainvälisessä jazzin residenssitoiminnassa

Suomen Jazzliitto, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmä, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Muusikkojen liitto aloittavat uuden kansainvälisen jazzalan residenssitoiminnan Helsingissä. Jazz Finland Residency on korkeatasoinen jazzalan kutsuvierasresidenssi muusikoille, säveltäjille ja kapellimestareille. Suomen Jazzliiton koordinoima ja hallinnoima residenssi kutsuu vuosittain Suomeen kaksi kansainvälistä artistivierasta 1–2 kuukauden mittaiselle jaksolle. Residenssi on suunnattu alan huipuille sekä lupaaville tulokkaille.

Ensimmäiseksi residenssiartistiksi on kutsuttu yhdysvaltalainen rumpali ja säveltäjä John Hollenbeck, joka tulee elokuussa 2020 mm. konsertoimaan UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa ja osallistumaan Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän leirille. Hollenbeck tunnetaan erityisesti yhtyeestään Claudia Quintet sekä työskentelystään Bob Brookmeyerin kanssa. Hollenbeck on saanut lukuisia alan palkintoja, ja mm. viisi GRAMMY-ehdokkuutta. Hollenbeck toimi rumpujensoiton ja improvisoinnin professorina Jazz Institute Berlinissä vuosina 2005-2016. Vuonna 2015 hän liittyi Montrealin Faculty of McGill University’s Schulich School of Musicin opettajakuntaan.

Mielestäni John Hollenbeck on täydellinen aloitus Jazz Finland Residency -toiminnalle. Hän on upea rumpali-säveltäjä, erittäin monipuolinen muusikko ja avarakatseinen persoona. Olen myös erittäin iloinen siitä, että hän pääsee osallistumaan Sibiksen jazzopettajien täydennyskoulutusleirille, joka järjestetään kolmen vuoden välein. John on yksi kolmesta kansainvälisestä huippunimestä, jotka olemme kutsuneet liidaamaan Sibiksen jazzopettajista koostuvia yhtyeitä. Kolmen päivän aikana hän pääsee tutustumaan noin 20 suomalaiseen alan huippuun. Toivon kovasti, että leiri toimii inspiraationa tuleville yhteistyökuvioille. Leirin lisäksi hän antaa yksityistunteja meidän sävellysopiskelijoille ja alumneille.

Jussi Kannaste, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän johtaja

The UMO Helsinki Jazz Orchestra is excited to be part of this groundbreaking residency project, and we are very much looking forward to collaborating with other leading Finnish cultural and educational institutions such as Jazz Finland and the Sibelius Academy. Our goal is to develop a vibrant musical dialogue between the outstanding international guest artists of the residency program and the UMO Helsinki Jazz Orchestra. This project will enrich the cultural diversity of the Finnish jazz scene and also help create new international networks and connections for Finnish jazz musicians abroad.

Ed Partyka, UMO Helsinki Jazz Orchestran taiteellinen johtaja ja pääkapellimestari

Vuoden 2021 kevätkauden residenssiartistina nähdään puolestaan Malesiassa syntynyt, Länsi-Australiassa kasvanut ja nykyisin New Yorkissa vaikuttava basisti Linda May Han Oh. Hänet tunnetaan erityisesti pitkäaikaisesta yhteistyöstä Pat Methenyn kanssa.

Jazz Finland Residency edistää alan kansainvälisten ja suomalaisten toimijoiden verkottumista sekä tarjoaa mahdollisuuksia uusien luovien yhteistöiden ja ideoiden syntymiselle. Yhteistyökumppanit uskovat, että residenssin tarjoamat pidempikestoiset artistivierailut kehittävät monipuolisesti kotimaista jazzalaa edistämällä osaltaan kansainvälistä konserttitoimintaa, vahvistamalla kansainvälistymistä sekä lisäämällä huipputason master class -koulutusta. Tarkoituksena on luoda residenssistä kestävä ja pysyvä yhteistyömalli, jolla mahdollistetaan jazzin kansainvälisten huippuartistien opetus- ja konserttivierailut Suomeen.

Residenssin kantavana ajatuksena on residenssitaiteilijan oman taiteellisen työskentelyn lisäksi juuri laaja verkottuminen alan suomalaisten toimijoiden kanssa. Residenssiohjelmaan kuuluu mestarikurssien pitäminen Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä sekä esiintyminen yhdessä UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa. Residenssin konseptina on, että lisäksi kaikki ammattijazzmuusikot voivat ehdottaa yhteistyötä residenssiartistille.

Residenssin yhteistyökumppaneina toimivat lisäksi Music Finland, Jazzmuusikot ry ja HIAP Helsinki International Artist Programme.

Lue lisää Jazz Finland Residencysta osoitteessa www.jazzfinlandresidency.fi