Yleisötyö

Siellä missä ihmiset ovat.

Yleisötyö UMO Helsingissä on musiikki- ja yleisökasvatuksen parissa tehtävää kehitystyötä. Sen tarkoituksena on lisätä UMO Helsingin saavutettavuutta, madaltaa kynnystä konsertteihin osallistumiselle sekä tavoittaa uutta konserttiyleisöä. Elävän musiikin kautta voidaan myös edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Yleisötyötä teemme pääosin neljälle kohderyhmälle: lapset ja nuoret, opiskelijat, laitokset ja erityisryhmät. Vuonna 2019 teimme yhteensä 62 yleisötyötapahtumaa, jotka tavoittivat yli 13 000 kuulijaa.

Jazzin käyttöopas

Tutustu jazziin kotisohvalta käsin

UMO Helsinki Jazz Orchestran ”Jazzin käyttöopas” perehdyttää UMOn, jazzin ja big band -musiikin maailmaan mm. sarjakuvin, videoin, tietoiskuin ja erilaisin tehtävin. Käyttöoppaasta löytyy runsaasti sisältöä sekä keltanokille että konkareille. Käyttöopas löytyy täältä. Kannattaa tutustua!

Lue lisää ->
Jazzjamit

Jazzjameissa kasvaa uusi muusikkosukupolvi

UMO Helsinki Jazz Orchestra on järjestänyt yhteistyökumppaneidensa kanssa jazzjameja vuodesta 2019 lähtien. Aluksi jamien paikkana palveli KOKO Jazz Club ja viimeisinä kahtena vuotena Helsingin Konepaja Biergarten, jossa jamit kulkevat nimellä ”Jazz Jam & Brew”. Jamit näkyvät UMO nettisivujen konserttikalenterissa.

Jazzjamit on musiikillinen ajatushautomo, jossa luodaan uutta menneisyyteen pohjautuen. Jamien luonteeseen kuuluu myös ennakoimattomuus; kukaan ei tiedä tarkalleen mitä tullaan soittamaan ja kenen kanssa. Jazzjamit, jossa muusikot improvisoivat yhdessä vapautuneesti ja spontaanisti, ovat tärkeä väylä etenkin nuorien muusikkojen matkalla kohti ammattilaisuutta. Jamitoiminnan keskiössä onkin sukupolvien välinen vuorovaikutus, joka on elinehto niin jazzmusiikin kuin jazzmuusikoidenkin kehitykselle.

Jamien housebandit muodostetaan UMO Helsinki Jazz Orchestran, muiden jazzmusiikin ammattilaisten sekä Taideyliopisto Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän, Metropolian musiikin ja Pop & Jazz Konservatorion lupaavista uusista kyvyistä. Edellä mainittujen oppilaitosten lisäksi jamien kumppanina toimii Konepaja Biergarten ja toimintaa on tukenut Musiikin edistämissäätiö.

Tiedustelut ja lisätiedot:
Henriika Steidel-Luoto
henriika@umohelsinki.fi
+358 40 411 3514

Lue lisää ->
Virtuaalisisällöt

UMOn digisisällöt 120 hoivakodissa ympäri Suomen

UMO Helsinki Jazz Orchestra tarjoaa Kardemummo Oy:n HILDA-sisältöpalvelun kautta senioreille verkkosisältöjä, joihin on lisätty ryhmänohjausta tukevia osallistavia elementtejä. Sisällöt ovat katsottavissa yli 120 hoivakodissa ympäri Suomen.

On mahtavaa, että voimme digitaalisten sisältöjen myötä olla nyt entistä tiiviimmin ihmisten ja hoivatyön arjessa mukana.

Valtteri Pokela
tuottaja, UMO Helsinki Jazz Orchestra

HILDA-palvelua käytetään hoivakodin yhteistilan televisiossa kaukosäätimen avulla. Sen avulla hoivakodin henkilöstö voi järjestää asukkaille merkityksellistä viriketoimintaa vaivattomasti, ajankohdasta ja työvuorossa olevista henkilöistä riippumatta.

Palvelun sisältöjä voidaan käyttää hoivakodin arjessa päivittäin mm. kohottamaan mielialaa ja parantamaan elämänlaatua, lieventämään käytöshäiriöitä ja tukemaan psyykkistä toimintakykyä. Palvelussa on huomioitu monipuolisesti niin psyykkisen, fyysisen, kognitiivisen kuin sosiaalisenkin toimintakyvyn ulottuvuudet.

Tiedustelut ja lisätiedot:
Henriika Steidel-Luoto
henriika@umohelsinki.fi
+358 40 411 3514

Lue lisää ->
UMO Helsingin sarjakuva

Opi UMO Helsingistä, jazzista ja big band -musiikista!

Sarjakuvamme johdattaa UMO Helsinki Jazz Orchestran, jazzin ja big band -musiikin maailmaan ja sen avulla voi syventää konserttikokemustaan hauskalla tavalla. Lue Christer Nuutisen kuvittama sarjakuvan ennen tai jälkeen konserttia ja tulosta ja täytä puuhapaperi.

Lue ja lataa sarjakuvan suomenkielinen versio täältä, ja ruotsinkielinen versio täältä.

Tiedustelut ja lisätiedot:
Henriika Steidel-Luoto
henriika@umohelsinki.fi
+358 40 411 3514

Lue lisää ->
Avoimet harjoitukset

Tutustu UMO Helsingin työskentelyyn!

Miten big band työskentelee? Miten orkesteri kehittää soittoaan harjoituksissa? Avataksemme näitä kysymyksiä, järjestämme maksuttomia avoimia harjoituksia Kaapelitehtaan harjoitussalissamme, joissa harjoitustilanne pidetään mahdollisimman aitona keskusteluineen ja virheineen. Tilaisuudet lähentävät orkesterin ja yleisön suhdetta, sillä harjoituksissa tulee tutuiksi paitsi soittimiin, soittamiseen ja muusikkouteen liittyvät seikat, myös muusikot itse. Luotettavaa ja läheistä yleisösuhdetta edesauttaa myös orkesterin rohkeus esittää yleisölle vielä harjoitusvaiheessa olevaa ohjelmistoa.

Avoimia harjoituksia järjestetään noin kahdeksan kertaa vuodessa ja niihin on vapaa pääsy. Seuraa UMO Helsinki Jazz Orchestran Facebook-tapahtumia ja konserttikalenteria ja tule mukaan!

Tiedustele avoimien harjoituksien järjestämistä myös suuremmalle (30–60 hlö) ryhmälle kuten koululuokille.

Tiedustelut ja lisätiedot:
Henriika Steidel-Luoto
henriika@umohelsinki.fi
+358 40 411 3514

Lue lisää ->
Ystävät <3

Liity UMO Helsingin iloiseen ystäväjoukkoon!

UMO Helsingin ystävät on joukko ihmisiä, yrityksiä ja yhdistyksiä, jotka haluavat olla orkesterimme menossa mukana tavallista tiiviimmin. Toiminta pyritään tekemään jäsentensä näköiseksi, joten halukkaat pääsevät ideoimaan ja mahdollisuuksien mukaan myös järjestämään aktiviteetteja. Lue lisää ja liity mukaan täällä.

Tiedustelut ja lisätiedot:
Henriika Steidel-Luoto
henriika@umohelsinki.fi
+358 40 411 3514

Lue lisää ->
Taidetestaajat

UMO Helsinki mukana Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat -suurhankkeessa

UMO Helsinki Jazz Orchestra on ollut mukana Suomen Kulttuurirahaston suurhanke Taidetestaajissa useita kertoja vuodesta 2018 lähtien. Valtakunnallinen projekti tarjoaa ilmaisia taidevierailuja peräti 60 000 yläasteen 8.-luokkalaiselle.

UMO Helsingin Taidetestaajat-elämyksissä on kuultu upeaa big band -musiikkia laidasta laitaan ja eri vuosikymmeniltä – ja jopa matkattu tulevaisuuteen! Ennen konserttia järjestetään oppilaille ”etkot” ja jälkeen konsertin luonnollisesti ”jatkot”. Nämä oheisohjelmat ja materiaalit perehdyttävät UMO Helsingin, jazzin ja big band -musiikin maailmaan hauskalla tavalla.

Tiedustelut ja lisätiedot:
Henriika Steidel-Luoto
henriika@umohelsinki.fi
+358 40 411 3514

Lue lisää ->
Kulttuurikaveri

UMO Helsinki on mukana Kulttuurikaveri-toiminnassa.

Kulttuurikaverit ovat apuna kaikille, joille kulttuuritapahtumaan lähtemisen kynnys on korkea, joita yksin lähteminen ei houkuttele tai joille se on vaikeaa. Vapaaehtoiset kulttuurikaverit lähtevät seuraksesi tapahtumaan, varaavat liput ja tarvittaessa avustavat tai opastavat tapahtumapaikalle. Kulttuurikaverin seurassa maksat pääsylipustasi korkeintaan 5 euroa. Ilmaistapahtumiin pääset maksutta. Kulttuurikaverin seura ja opastus on ilmaista. HelsinkiMissio toteuttaa Kulttuurikaveritoimintaa yhteistyössä Helsingin kaupungin ja kulttuuritoimijoiden kanssa.

Mikäli haluat itsellesi kulttuurikaverin, niin toimi näin:

Valitse UMOn konserteista tapahtuma, johon haluaisit osallistua Kulttuurikaverin kanssa. Huomioithan, että emme voi tarjota Kulttuurikaverilippuja ihan jokaiseen konserttiimme.

Täytä kulttuurikaverin hakulomake täällä. Voit myös soittaa HelsinkiMissioon numeroon (09) 23 120 375  (takaisinsoittopalvelu) tai lähettää sähköpostia osoitteeseen kulttuurikaveri@helsinkimissio.fi.

Kerro yhteystietosi, kulttuuritoiveesi sekä siitä, milloin toivoisit käyväsi kulttuuritapahtumassa.

Kaveri varaa lipun ja soittaa sinulle. Sopikaa missä ja milloin tapaatte. Nauti kulttuurielämyksestä!

Lisätietoa täältä >>

Tervetuloa konserttiimme!  
Lue lisää ->
Sponsoriksi?

Yhteiskuntavastuuta UMO Helsingin yleisötyötä tukemalla.

UMO Helsinki Jazz Orchestra tekee osana yleisötyötään työtä koululaisten, nuorten, ikääntyneiden, vanhusten sekä erityisryhmien parissa. Yritys voi tukea UMO Helsingin yleisötyötä sponsoroimalla orkesterin jatkuvaa toimintaa tai yksittäistä hanketta. UMO Helsinki tekee tuoreita tuotantoja ja kokeilee rohkeasti uutta sekä tekee yhteistyötä yllättävienkin tahojen kanssa.

”Halusimme kokeilla uusia tapoja yrityskulttuurin vahvistamiseksi ja syventämiseksi.”

Annukka Lalu
viestintäpäällikkö, Etera

Tiedustelut ja lisätiedot:
Henriika Steidel-Luoto
henriika@umohelsinki.fi
+358 40 411 3514

Lue lisää ->
Musatehdas

UMO Helsingin Musatehtaalla taotaan uutta musiikkia.

Musatehdas on UMO Helsinki Jazz Orchestran tuottama, pääkaupunkiseudun yläasteilla taideaineita opetuksessaan painottavien peruskoulujen 8. luokille suunnattu musiikkityöpajahanke.

Hankkeen pedagogisesta puolesta vastaavat muusikko Aija Puurtinen, brasilialaisen musiikin erityisasiantuntija, perkussionisti Sami Kontola sekä UMO Helsingin yleisötyön taiteellinen partneri, saksofonisti ja kapellimestari Ville Vannemaa, jotka vetävät oppilaille säveltämisen, sanoittamisen ja rytmiikan työpajoja. Projekti huipentuu yhteiskonserttiin, jossa oppilaat pääsevät esittämään omia kappaleitaan UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa.

Tiedustelut ja lisätiedot:
Henriika Steidel-Luoto
henriika@umohelsinki.fi
+358 40 411 3514

Lue lisää ->
Kouluvierailut

UMO Helsinki tekee kouluvierailuja pääkaupunkiseudun peruskouluihin.

Musiikkikasvatukseen keskittyvät kouluvierailut opettavat lapsille ja nuorille, mikä on big band -kokoonpano ja millaista musiikkia sille on sävelletty pian vuosisadan verran. Kouluvierailujen tarkoituksena on perehdyttää nuorta yleisöä konserttikäyttäytymisen saloihin, big band -toimintaan sekä tukea musiikinopettajia koulujen opetussuunnitelmaan kuuluvan jazzin historian opetuksessa. Niillä pyritään myös tuomaan iloa ja väriä koululaisten ja opettajien arkeen.

”Ideana on kertoa, että tällaistakin hienoa musiikkia on olemassa ja tuoda oppilaille elämys elävästä musisoinnista.”

Teemu Salminen
saksofonisti, UMO Helsinki Jazz Orchestra

UMO Helsinki tekee kouluvierailuja sopimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla ja kiertueiden yhteydessä myös valtakunnallisesti. Vierailujen kesto räätälöidään tilaajan tarpeen mukaan. Vierailut ovat maksuttomia, mutta tilaaja voi halutessaan maksaa vapaaehtoisen kulukorvauksen.

Tiedustelut ja lisätiedot:
Henriika Steidel-Luoto
henriika@umohelsinki.fi
+358 40 411 3514

Lue lisää ->
Enemmän irti esityksestä

Iltapäiväkonserteissa taustoitetaan konserttielämystä.

Helsingin kaupungin kulttuuritaloissa (Vuotalo, Kanneltalo, Malmitalo) sekä Koko Jazz Clubilla ja G Livelabissa pidettävien UMO Helsingin konserttien yhteydessä järjestetään Enemmän irti esityksestä -keskustelutilaisuudet yleensä 45 minuuttia ennen konserttia. Keskustelutilaisuuksissa konsertin kapellimestari, solisti tai joku orkesterin muusikoista kertoo esityksen taustoista ja ohjelmistovalinnoista sekä vastaa yleisön kysymyksiin. Tilaisuuksien tarkoitus on vahvistaa konserttikokemusta.

Iltapäivämatineoiden ohjelmistot ja aikataulut on suunniteltu palvelemaan erityisesti senioreita, mutta niihin ovat tervetulleita kaikki muutkin!

Tiedustelut ja lisätiedot:
Henriika Steidel-Luoto
henriika@umohelsinki.fi
+358 40 411 3514

Lue lisää ->
Syrjäytymisen ehkäisy

Etsimme uusia yhteistyötahoja.

Yhtenä yleisötyön muotona UMO Helsinki tekee syrjäytymistä ehkäisevää työtä. Tarjoamme yhteistyön puitteissa konserttilippuja erityisryhmille kuten pitkäaikaissairaille ja vähävaraisille henkilöille. Yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Suomen Mielenterveysseura, Helsingin maahanmuuttoyksikkö, Mielenterveyden keskusliitto, Helsingin Diakonissalaitoksen VAMOS Urapalvelut ja A-klinikkasäätiö.

Tiedustelut ja lisätiedot:
Henriika Steidel-Luoto
henriika@umohelsinki.fi
+358 40 411 3514

Lue lisää ->
Laitosvierailut

Laitosvierailut vanhainkoteihin, sairaaloihin ja palvelutaloihin.

UMO Helsinki kehittää jatkuvasti toimintaansa sellaisille kohderyhmille, joiden on muutoin vaikeaa osallistua tavanomaiseen konserttitoimintaan. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat laitosvierailut mm. vanhainkodeissa, sairaaloissa ja vanhusten palvelutaloissa. Konsertit kestävät yleensä noin kolmesta vartista tuntiin ja niissä kuullaan big band -musiikin klassikoita 1930–60-luvulta. Laitoskonserteissa UMO Helsinki Jazz Orchestra soittaa täysin akustisesti, eli niissä ei käytetä lainkaan sähköistä äänenvahvistusta.

”Ei siinä välttämättä edes kommunikoida mitään erityistä. Ollaan yhdessä ja vietetään iltapäivää.”

Jouni Järvelä
saksofonisti, UMO Helsinki

UMO Helsinki tekee laitosvierailuja sopimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla ja kiertueiden yhteydessä myös valtakunnallisesti. Konsertin kesto on noin 45 minuuttia. Vierailut ovat maksuttomia, mutta tilaaja voi halutessaan maksaa vapaaehtoisen kulukorvauksen.

Tiedustelut ja lisätiedot:
Henriika Steidel-Luoto
henriika@umohelsinki.fi
+358 40 411 3514

Lue lisää ->