Jazz Finland Residencyn aloitus siirtyy – video antaa esimakua John Hollenbeckin vierailusta 2021

Vallitsevasta koronapandemista johtuen Suomen Jazzliiton, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän, UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Muusikkojen liiton uuden kansainvälisen jazzalan residenssitoiminnan avaus siirtyy elokuulta 2020 vuoteen 2021.

Jazz Finland Residency -kutsuvierasresidenssin ensimmäisen residenssiartistin, yhdysvaltalaisen rumpali, säveltäjä John Hollenbeckin vierailu Suomeen elokuussa 2020 siirtyy vallitsevan koronatilanteen johdosta elokuulle 2021. Myös Hollenbeckin Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän kanssa suunniteltu koulutus- ja konserttiohjelma sekä konsertointi UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa siirtyvät elokuulle 2021. Maistiaisia tulevasta tarjoaa kuitenkin uunituore etä-äänityksinä ja -kuvauksina toteutettu video, jossa Hollenbeck esittää UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa hänen sovituksensa Kraftwerkin kappaleesta Das Model.

Video on omistettu edesmenneelle Kraftwerkin Florian Schneiderille (1947–2020)

Hollenbeckin residenssivierailun siirtyessä uuden residenssin avaajana nähdään maaliskuussa 2021 Suomeen saapuva basisti Linda May Han Oh. Malesiassa syntynyt, Länsi-Australiassa kasvanut ja nykyisin New Yorkissa vaikuttava May Han Oh tunnetaan erityisesti pitkäaikaisesta yhteistyöstä Pat Methenyn kanssa.

Jazz Finland Residency on uusi korkeatasoinen jazzalan kutsuvierasresidenssi muusikoille, säveltäjille ja kapellimestareille. Suomen Jazzliiton koordinoima ja hallinnoima residenssi kutsuu vuosittain Suomeen kaksi kansainvälistä artistivierasta 1-2kk mittaiselle residenssijaksolle. Residenssiohjelmaan kuuluu mestarikurssien pitäminen Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä sekä esiintyminen yhdessä UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa. Konseptina on, että lisäksi kaikki ammattijazzmuusikot voivat ehdottaa yhteistyötä residenssiartistille. Residenssin yhteistyökumppaneina toimivat lisäksi Music Finland, Jazzmuusikot ry ja HIAP Helsinki International Artist Programme.

www.johnhollenbeck.com
www.jazzfinlandresidency.fi

”Suomen eeppisin jazzbiisi” syntyi UMOn mesenaattikampanjan myötä

UMO käynnisti keväällä 2018 joukkorahoituskampanjan, jonka kautta yleisö pääsi mm. osallistumaan uuden sävellyksen tekemiseen ja rahoittamiseen. ”Suomen eeppisimpään jazzbiisiin” pystyi hankkimaan esimerkiksi kappaleen kestoa, melodioita ja sointuja. Uuden sävellyksen punoi lopulliseen muotoonsa kuuden huippusäveltäjän porukka: Mikko Hassinen, Sampo Kasurinen, Jussi Lampela, Kirmo Lintinen, Atturi Rönkä sekä ryhmää vetänyt Ville Vannemaa.

Tutki sävellyksen partituuria täällä.

”Kokosin UMOn vakiosäveltäjien joukosta viisi henkilöä, joista tiesin että he ovat tyylillisesti todella laaja-alaisia ja että heillä on hyvä maku viedä biisiä suuntaan jos toiseen. Päädyin sävellysprosessissa sellaiseen ratkaisuun, että jokainen tekee biisiä omalla vuorollaan, muutama tahti kerrallaan. Jokaisella on käytettävissään neljä lyhyttä sävellysrupeamaa, joiden välissä biisi on kiertänyt kaikkien muiden kirjoittajien hyppysissä. Systeemi toimi todella mainiosti. Jokaisella oli juuri sopivasti valtaa vielä kappaletta itseään miellyttävään suuntaan – toisaalta radikaaleihin ratkaisuihin ei ollut varaa, sillä muutaman sekunnin päästä alkoi jälleen toisen säveltäjän vuoro.” Ville Vannemaa

”Aika lennokas kappale syntyi, ja todella ainutlaatuinen myös kaikille meille tekijöille. Tässä toteutuu hauskasti perinteinen kiertokirjeen ajatus: siitä mihin joku toinen on jättänyt lauseen kesken, jonkun toisen täytyy jatkaa. Prosessissa on myös terapeuttinen ulottuvuus, kun voi nojata viiteen kollegaansa.” Kirmo Lintinen

Kappaleeseen hankitut ainekset ja niiden säveltäjät/rahoittajat:

Aloitussävellaji: F-duuri (Niilo Toivonen)
Sooloinstrumentti: alttosaksofoni (Ville Savolainen)
Intervalli: tritonus (Valtteri Pokela)
Sointu: Dm (Asko Metsola)
Sointu: Dominanttiseptimisointu (Ilkka Laurmaa)
Sointu: Dm7 (Niilo Toivonen)
Sointu: Am7(b5) (Janne Niemi)
Sointu: Em7 (Ville Savolainen)
Sointu: G (Olavi Mensio)
Sointu: Ylinouseva septimisointu (Jari Tenhunen)
Sointu: Tristan (F, B, D#, G#) (Hannu Mikkola)
Melodia: G / G / E / F (R. Isoviita)
Melodia: Ais1 / F / As2 / Dis1 (Esa Hiltunen)
Melodia: F / G / A / C (Eino Hollmén)

Kappaleen kestoa rahoittivat:

Tosha Einiö
Annamari Haavisto
Keijo Karlsson
Sanna Katajavuori
Sofia Kerkola
Kristian Kiri
Eija Koivusalo
Tapani Kuusisto
Naiskuoro KYN
Eeva Pirkkala
Janne Rapola
Gerhard af Schultén
Terhi Siirala
Marko Sivén
Noora Stapleton
Julia Sundberg
Pertti Suuriniemi
Maria Teikari
Arja Terho
Aila Vierikko
Timo Vierikko
Annamari Vänskä
sekä muutama henkilö, jotka eivät halunneet nimeänsä julkisuuteen

UMOn vuosi 2016 pähkinänkuoressa

41. toimintavuosi 2016

22 156 – UMOn konserteissa kävi 22 156 kuulijaa

106 – UMO esiintyi yhteensä 106 konsertissa, yleisötyötapahtumassa ja tilauskonsertissa

74 % – UMOn konserteista 74 % järjestettiin Helsingissä

319 – UMO esitti konserteissaan yhteensä 319 eri teosta

39 % – UMOn esittämistä teoksista 39 % oli suomalaisia

3 – UMO kantaesitti 3 uutta teosta

45 – UMO teetti 45 uutta big band -sovitusta

79 – UMO teki yhteistyötä 79 freelance-muusikon kanssa ollen Suomen merkittävimpiä jazzalan taiteellisia työllistäjiä