10.10.2020
19:00
Liput Lippu.fi 28 €, sis. palvelupalkkion. Verkkokaupasta ostettaessa laskuun lisätään 1 € toimitusmaksu per ostoskerta.

Savoy-teatteri,

Konsertin kesto n. 75 min, ei väliaikaa.

UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Aija Puurtinen & Seppo Kantonen:
Olen uni – en kehottaisi herättämään minua

Kapellimestarina Mikko Hassinen

La 10.10.2020 klo 19.00 // Savoy-teatteri, Helsinki

 


10.10.2020
19:00
Liput Lippu.fi 28 €, sis. palvelupalkkion. Verkkokaupasta ostettaessa laskuun lisätään 1 € toimitusmaksu per ostoskerta.

Savoy-teatteri,

Konsertin kesto n. 75 min, ei väliaikaa.

Laulaja Aija Puurtinen, pianisti Seppo Kantonen ja UMO Helsinki Jazz Orchestra tarttuvat Tyyne Saastamoisen runoihin lokakuisessa konsertissaan Olen uni – en kehottaisi herättämään minua. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Saastamoisen tekstejä on sävelletty soivaan muotoon. Kaikki sävellykset on tehty tätä iltaa varten, säveltäjinä Puurtinen ja Kantonen sekä yhdessä että erikseen. Kuuntele biisinäytteet Soundcloudissa!

Tyyne Saastamoinen (1924–1998) oli toimittaja, kirjailija ja runoilija, jota on kutsuttu suomalaisen lyriikan ja proosarunouden kosmopoliitiksi. Hänen herkät ja lyyriset tekstinsä liikkuvat usein tummasävyisinä ja myyttisinä unen ja todellisuuden välimaastossa, teemoinaan ulkopuolisuus, yksinäisyys ja kaipuu, syntymä ja kuolema sekä suomalainen luonto.

Turvavälikonsertti! Savoy-teatterin konsertin järjestelyt ovat poikkeukselliset: lippuja myydään vain 200 hengelle, ja yleisö sijoitetaan istumaan 750-paikkaiseen katsomoon reiluin turvavälein. Myynnissä on yhden, kahden ja neljän hengen paikkalippupaketteja, jotka ostetaan ainoastaan verkkokaupasta. Myyntiin tulevat paikat on sijoitettu siten, että yleisö ei joudu lähikontaktiin toistensa tai esiintyjien kanssa. Ennakkojärjestelyillä ja tehostetuilla hygieniaratkaisuilla pyritään takaamaan kaikille osallistujille mahdollisimman turvallinen konserttitapahtuma. Lähikontaktien minimoimiseksi naulakkopalveluja ei poikkeuksellisesti ole tarjolla, vaan yleisö vie takit mukanaan saliin. Siivousta on tehostettu, ja yleisölle on tarjolla käsidesiä. Paikoille ohjaaminen tapahtuu turvavälit huomioiden. Pysy kotona, mikäli sinulla on flunssan oireita tai olet koronaviruksen altistusketjussa. Lipuilla on tällöin palautusoikeus. Konsertin kesto on n. 75 minuuttia, eikä siinä ole väliaikaa. Ohjeet turvalliseen konserttivierailuun >>

– Tyyne Saastamoisen runous on yhteinen rakkautemme ja inspiraation lähteemme. Saastamoisen laajasta tuotannosta olemme valinneet mukaan runoja eri aikakausilta, Puurtinen taustoittaa.
– Meitä viehättävät erityisesti tekstien tummat sävyt. Ne ovat silti paremminkin mustaa pitsiä kuin raskasta samettia, Kantonen maalailee.

Puurtinen ja Kantonen toimivat itsenäisinä musiikintekijöinä hyvin erilaisissa ympyröissä, mutta he ovat tehneet paljon yhteistyötä keskenään aiemminkin. Osa sävellyksistä on luotu co-writing-periaatteella: mihin toinen lopettaa, siitä toinen aloittaa, kiertokirjemäisesti ja ilman ohjeistuksia.

– Olemme tietoisia onnellisten kolarien mahdollisuuksista: sävellykselliset törmäyskurssit tuovat mielenkiintoista synteesiä musiikkiin, molemmat säveltäjät korostavat.

Kaksikko on käyttänyt tekstien ja sävellysten lisäksi paljon aikaa myös soundimaailman miettimiseen ja big bandin vivahteiden esilletuomiseen. Sovitukset ja orkestroinnit ovat Kantosen ja Sampo Kasurisen käsialaa. Konsertin kapellimestarina toimii Mikko Hassinen.

– Lopputulemaa on mahdotonta kuvailla millään musiikkigenrellä. Mukana on sävellyksiä, joissa on taustojemme takia jazzin elementtejä ja blues-estetiikkaa, mutta kokonaisuus jää kuulijan tulkittavaksi.

 

En ole eilisissäni

       en huomisissa

tänä päivänä ahtaat tiet

       ja polut sanoilleni

  – minä edessäni

            kuin vuori,

miten sen kiertäisin?

– Tyyne Saastamoinen

 

Aija Puurtinen (s. 1959) tunnetaan Honey B & T-Bones -yhtyeen vahvana laulajana ja keulakuvana. Sen lisäksi hän on musiikin tohtori, säveltäjä ja lauluntekijä sekä Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen ainejohtaja, pop/jazzlaulun lehtori ja vuoden 2020 Sibafestin taiteellinen johtaja. Honey B & T-Bones -yhtyeen 15 julkaistun albumin lisäksi Puurtinen on tehnyt omalla nimellään kuusi soololevyä, uusimpana vuonna 2019 julkaistu finglishinkielinen Lännen maata, Brooklynin Satu -yhtyeensä kanssa. Omien kokoonpanojen lisäksi Puurtinen on esiintynyt RNO:n, HumpAvantin, free jazz -kokoonpanojen, Tuomari Nurmion, Tapiola Sinfoniettan, Jyväskylän Sinfoniakorkesterin ja Jovanka Trbojevićin Hello Darling – Nothing Personal -nykymusiikkiteoksen solistina. Puurtinen on säveltänyt elokuva- ja teatterimusiikkia, teoksia kuoroille, kamariorkestereille ja klassisen musiikin solisteille. Saamenkielistä laulusarjaa Beaivi áhčážan sopraanolle ja neljälle sellolle on esitetty lukuisilla kotimaisilla festivaaleilla, Pietarin Mariinski-teatterissa ja nykymusiikkifestivaalilla Sloveniassa. Puurtinen sai sävellystyöhön apurahan Suomen kulttuurirahastolta ja Suomen Musiikintekijät Ry:ltä.

Pianisti, säveltäjä Seppo Kantonen (s. 1963) on pitkän linjan jazzmuusikko, joka on uransa aikana ehtinyt monenmoista. UMO Helsinki Jazz Orchestrassa säännöllisen epäsäännöllisesti jo 1980-luvun puolivälistä lähtien soittanut kosketinsoitinvelho on vaikuttanut Suomi-jazzin kehittymiseen mm. Eero Koivistoisen, Pekka Pohjolan ja Mikko Innasen sekä rockpuolella mm. J. Karjalaisen, Ismo Alangon ja Remu Aaltosen yhteyksissä. Konserttimusiikin parissa hän on vieraillut mm. Avantin, Oulu Sinfonian ja Kymi Sinfoniettan solistina. Kantosen omia yhtyeitä ovat mm. Kahden miehen galaksi, Klang ja Tokka. Listaa Kantosen soittokavereista, yhtyeistä ja n. 200 levytyksestä voisi jatkaa loputtomiin. Yrjö-palkinnon hän pokkasi jo 22-vuotiaana aloittelevana jazzmuusikkona.

 

Kuva: Hans Andersson

Muita konserttielämyksiä

Anna Airola & UMO Helsinki Jazz Orchestra: Pähkinänsärkijä – joulun lumoavin jazzsatu
ke
13.12.2023 klo 19:00
to
14.12.2023 klo 19:00
pe
15.12.2023 klo 19:00
Lisätiedot & liput ->
Lounaskonsertti: UMO Helsinki Jazz Orchestra & Metropolian uudet kyvyt 2024
to
11.1.2024 klo 12:00
Lisätiedot & liput ->
Elena Mindru & UMO Helsinki Jazz Orchestra – Celebrating Sarah Vaughan
ke
24.1.2024 klo 18:00
to
25.1.2024 klo 18:00
Lisätiedot & liput ->
Kalle Kalima & UMO Helsinki Jazz Orchestra – KGB Suite
pe
2.2.2024 klo 19:00
Lisätiedot & liput ->
UMO & LASSY & PÖYHÖNEN: Yön Rakastaja – mustavalkojazzia täysissä väreissä
to
15.2.2024 klo 19:00
Lisätiedot & liput ->
Helsingin kaupunginorkesteri, UMO Helsinki Jazz Orchestra & Jules Buckley: Quincy!
pe
1.3.2024 klo 19:00
Lisätiedot & liput ->
Kari Ikonen & UMO Helsinki Jazz Orchestra – Tuhat ja yksi tarinaa
pe
12.4.2024 klo 19:00
Lisätiedot & liput ->
Paperi T & UMO Helsinki Jazz Orchestra
pe
25.10.2024 klo 19:00
la
26.10.2024 klo 19:00
Lisätiedot & liput ->