
- 26.9.2019
- 26.9.2019
Kaksi konserttia, klo 12 ja 15.
Kaksi konserttia, klo 12 ja 15.
Taidetestaajat:
UMO Helsinki – Mikä Moog/mood muka?
To 26.9.2019 klo 12.00 & 15.00 // Kuusankoskitalo, Kouvola
Kaksi konserttia, klo 12 ja 15.
Kaksi konserttia, klo 12 ja 15.
Tämä konsertti kuuluu Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-suurhankkeeseen, johon on kutsuttu kaikki Suomen 8-luokkalaiset.
Konsertti on tarkoitettu ainoastaan Taidetestaajille.
Etsi vastauksia eriskummalliseen kysymykseen ”mikä Moog/mood muka?” ja todista kuinka UMO Helsinki Jazz Orchestran ja yleisön luovuus päästetään valloilleen!
Konsertin alussa kuullaan kapellimestari Kirmo Lintisen uunituore sävellys sekä pari muuta hienoa teosta, joissa hyödynnetään big band -kokoonpanon ulottuvuuksia mielenkiintoisella tavalla. Ota hyvä asento, avaa korvasi ja mielikuvituksesi, ja anna musiikin viedä matkalle erilaisiin tunnetiloihin ja paikkoihin.
No mikä mood muka?
Emojit ovat hauska ja helppo tapa ilmaista erilaisia tunnetiloja. Voisiko niiden avulla jopa säveltää biisin? Totta kai! Konsertin kruununjalokivenä loistaa oppilaiden oma emoji-sävellys, jonka tekemiseen koulut saavat ohjeet osana konsertin etko-materiaaleja. Säveltäjä Veli Kujala on laatinut lyhyen pätkän musiikillisia ohjeistuksia kullekin emoji-symbolille ja konsertissa UMO Helsinki esittää oppilaiden emoji-sävellykset näiden ohjeistusten perusteella. Ohjeistukset eivät ole tarkkaa nuoteiksi puettua musiikkia, vaan orkesterin on tarkoitus improvisoida – eli keksiä esityshetkessä – sopivat keinot tunnetilojen esittämiseen.
No mikä Moog muka?
Henkeäsalpaavana päätösnumerona kuullaan Antti Auvisen säveltämä Twelve Fn Kies -kappale, jonka solistina taituroi Kari Ikonen analogisen Moog-syntetisaattorinsa kanssa. Kuin taikuri konsanaan, Ikonen loihtii Moogistaan toinen toistaan erikoisempia soundeja, jotka yllättävät, ilahduttavat ja hämmentävät. Tämäkin teos muotoutuu osittain esityshetkessä, sillä säveltäjä on jättänyt tilaa orkesterin ja solistin omalle ilmaisulle.
Moog on 1960-luvulla kehitetty analoginen syntetisaattori, joka tuli 1970-luvulla varsin laajasti rock-yhtyeiden käyttöön. Moog on instrumenttina monipuolinen ja taipuisa, mutta monofonisuuden eli yksiäänisyyden vuoksi sillä ei voi soittaa harmonioita. Merkittävää Moogissa on mm. se, ettei siinä ole presettejä, joten soundeja ei voi tehdä tarkasti etukäteen lukiten, vaan vasta esitystilanteessa.
Koululuokkien ilmoittautumiset taidetestaajat.fi -verkkosivujen kautta.
#taidetestaajat #umohelsinki
www.taidetestaajat.fi
www.skr.fi