UMO Helsinki – Pähkinänsärkijä

Joulun klassikko Pähkinänsä...
Lue lisää ->

Tampere Jazz Happening: UMO Helsinki plays Ritual Dances with Stefan Pasborg (DK)

Rumpali ja säveltäjä Stefan...
Lue lisää ->

Kerkko Koskinen, Linda Fredriksson ja UMO Helsinki Jazz Orchestra yhdistävät voimansa 26.8. julkaistulla Agatha 2 -levyllä

Albumi on jatko-osa vuonna 200...
Lue lisää ->

Linda Fredriksson & UMO Helsinki Jazz Orchestra: Agatha 2, composed & arranged by Kerkko Koskinen

Säveltäjä Kerkko Koskisen, ...
Lue lisää ->

Yle Live: UMO & Jimi Tenor Flow Festivalilla 2022

Katso konserttitallenne Yle Ar...
Lue lisää ->

Hietalahti Soi: UMO Helsinki Ensemble & Tango Alakulo – Collective Urban Tango

Kantakaupungin sykettä vaaliv...
Lue lisää ->

Theo Bleckmann (GER) feat. Oulu Sinfonia & UMO Helsinki

Laulaja ja säveltäjä, ään...
Lue lisää ->

UMO Helsinki with Nikki Iles & Mike Walker (UK) – avoimet harjoitukset

Helsinki Design Weekin teemaa ...
Lue lisää ->

Heikki S. von Hertzenin muistokonsertti: Osmo Ikonen Band feat. UMO Helsinki Horns

”On paljon helpompi keksiä ...
Lue lisää ->

UMO Helsinki & Pink Twins feat. Kadi Vija play Twin Peaks – Music of Angelo Badalamenti & David Lynch

Yleisön pyynnöstä lisäkons...
Lue lisää ->

Aili Ikonen feat. UMO Helsinki: Valoista, varjoista

UMO Helsinki Jazz Orchestra ja...
Lue lisää ->

UMOn festarikesä 2022: Torino Jazz Festival, Lahden Urkuviikko, Flow, Huvila ja Allas Sea Pool

UMO Helsinki Jazz Orchestralla...
Lue lisää ->

Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun voitto Espanjaan

28.5.2019

Kahdeksannen Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun voitti espanjalainen Alex Cassanyes sävellyksellään El Mal de Montano. Saksalainen Tobias Hoffmann kappaleellaan Venteto ylsi toiseksi, ja kolmannen sijan jakoivat yhdysvaltalainen John Mills sävellyksellään Helsinki Rules ja Manuel Dunkel sävellyksellään Ancient Dance. Myös finaalikonsertin yleisö sai valita oman suosikkinsa; yleisöäänestyksen voitti Mikko Pellinen sävellyksellään Dark of Light

Suomen Big Band -yhdistyksen ja UMO Helsinki Jazz Orchestran yhdessä järjestämä Esko Linnavalli -sävellyskilpailu huipentui finaalikonserttiin Savoy-teatterissa tiistaina 28.5.2019. Kilpailuun osallistui tällä kertaa ennätysmäärä säveltäjiä, 31, joista 19 Suomesta ja peräti 12 ulkomailta. Finaaliin valittiin anonyymin esikarsintakierroksen jälkeen 10 sävellystä, jotka UMO Helsinki Jazz Orchestra soitti kapellimestari Antti Rissasen johdolla. YLE taltioi finaalikonsertin ja lähettää sen radiokanavillaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. 

Kilpailun tuomariston jäseninä toimivat Eero Koivistoinen, Vellu Halkosalmi ja Antti Rissanen.

Tuomaristo kertoi sävellyskilpailun olleen tänä vuonna erittäin korkea, aivan eri tasolla kuin aiemmat kilpailut. Tuomaristo arvosti voittajasävellyksessä erityisesti värikylläistä orkestrointia ja muodon hallintaa. 

AlexCassanyes (s. 1982) on espanjalainen säveltäjä, sovittaja ja orkesterinjohtaja, joka työskentelee monipuolisesti jazzin, klassisen, folkin, elektronisen ja modernin musiikin genreissä. Cassanyes on viime vuosina keskittynyt erityisesti big band -säveltämiseen, tehden sen hyvällä menestyksellä: hän on voittanut Concorson kansainvälisen orkesterijazzsävellyskilpailun, The 1st European Bigband -sävellyskilpailun sekä Granadan jazzfestivaalin sävellyskilpailun. Hän johtaa omaa nimeään kantavaa big bandia ja tekee myös opetustöitä. 

Tobias Hoffmann (s. 1988) on saksalainen saksofonisti, säveltäjä ja sovittaja, joka opiskellut musiikkia Hannoverin ja Wienin yliopistoissa sekä Groningenin Prince Claus Konservatoriossa. Omien yhtyeidensä ja monien projektiensa lisäksi hän toimii Spittelberg Jazz-Orchestran kapellimestarina ja sovittajana. Hoffmann on niittänyt kisamenestystä aiemmin mm. Jugend Jazzt-, Euroregio Big Band- ja JazzComp-kilpailuissa. 

John Mills (s. 1953) on yhdysvaltalainen saksofonisti, säveltäjä ja sovittaja, joka toimii jazzsävellyksen professorina Austinin yliopistossa Texasissa. Pitkän uransa aikana Mills on säveltänyt yli 100 big band -teosta ja hänen orkesterisävellyksiään on soitettu ympäri maailman. Hän on niittänyt menestystä useissa sävellyskilpailuissa. Yksittäisistä töistä mainittakoon Millsin ja Jeff Hellmerin yhdessä tekemä orkestraatio Duke Ellingtonin keskenjääneeseen folk-oopperaan Queenie Pie. Hän on työskennellyt mm. Aretha Franklinin, Carla Bleyn, Maria Schneiderin ja Willie Nelsonin kaltaisten nimien kanssa. 

Manuel Dunkel (s. 1971) on yksi maamme arvostetuimmista tenorisaksofonisteista. UMO Helsinki Jazz Orchestran riveissä 2. tenorisaksofonistina vuodesta 1994 soittaneen Dunkelin soiton tunnuspiirteitä ovat mm. vivahteikas saksofonisoundi sekä hienostunut melodiakäsitys. Hän on esiintynyt mm. Paul Jacksonin, Rick Margitzan ja Kenny Wheelerin kanssa sekä soittanut lukuisissa kotimaisissa yhtyeissä. Omalla Manuel Dunkel Quartetillaan hän on esiintynyt ympäri maailman. Kuusi omaa levyä julkaissut Dunkel palkittiin Suomen Jazzliiton myöntämällä Yrjö-palkinnolla 2011.

Sävellyskilpailu tekee kunniaa UMO Helsinki Jazz Orchestran edesmenneelle perustajajäsenelle ja kapellimestarille Esko Linnavallille (1941–1991), joka toimi orkesterin taiteellisena johtajana 1975–1991. Linnavallin ansiosta UMOsta kehittyi kansainvälisesti tunnustettu jazzorkesteri sekä pysyvä instituutio Suomen musiikkikentälle. Suomen Big Band -yhdistys ja UMO Helsinki Jazz Orchestra ovat järjestäneet Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailua vuodesta 2005 lähtien joka toinen vuosi. Nyt oli vuorossa kahdeksas kerta. 


Uutisia:
26.8.2022 Kerkko Koskinen, Linda Fredriksson ja UMO Helsinki Jazz Orchestra yhdistävät voimansa 26.8. julkaistulla Agatha 2 -levyllä Lue lisää ->
19.8.2022 Yle Live: UMO & Jimi Tenor Flow Festivalilla 2022 Lue lisää ->
20.5.2022 UMOn festarikesä 2022: Torino Jazz Festival, Lahden Urkuviikko, Flow, Huvila ja Allas Sea Pool Lue lisää ->