Vuosi 2024 oli UMO Helsinki Jazz Orchestralle vahva niin taiteellisesti, toiminnallisesti kuin taloudellisestikin – ja siitä on syytä olla ylpeä. Orkesteri ja hallinto tekivät hartiavoimin töitä, ja se näkyi niin kävijätilastoissa kuin taloudellisessa tuloksessa.
Kiertueet olivat vuoden ytimessä. Kiersimme laajasti ympäri Suomen ja teimme konserttimatkan Saksaan. Useiden kiertueiden toteuttaminen ei ole itsestään selvää: iso orkesteri ei liiku helposti, mutta suomalaisen jazzkentän uskomaton jazzyhdistysten ja -toimijoiden verkosto mahdollisti sen. Verkoston panos jazzin saavutettavuuden ja elinvoiman ylläpidossa on valtava, ja heidän kanssaan tehty yhteistyö oli yksi vuoden merkittävimmistä asioista.
Vuoden edetessä oli hienoa todeta, että UMOn monipuoliset ohjelmistot todella kiinnostavat ihmisiä ja tavoittavat erilaisia, uusiakin yleisöjä. Onnistuneet ohjelmistovalinnat yhdistettynä tavoittavaan viestintään siivittivät hyvään kävijämäärään ja säätiön historian euromääräiseen lipunmyyntiennätykseen. Ennätysmäärä konsertteja myytiin loppuun. Yli 34 000 kuulijaa on valtavan hieno luku, joka kertoo siitä, että UMO kiinnostaa ja tavoittaa ihmisiä ympäri Suomen.
Vuodesta 2024 haluan nostaa esille myös yleisökasvatushankkeen Pikku Papun Orkesterin kanssa. Yhteiskonserttimme tavoittivat tuhansia lapsia ja aikuisia, ja loppuvuodesta saimme siitä tunnustuksena Vuoden lastenmusiikkiteko 2024 -palkinnon. Tämä on hieno osoitus siitä, että panostuksemme yleisötyöhön kantaa hedelmää ja tuo uusia sukupolvia jazzin pariin.
Vuosi 2024 oli ennen kaikkea onnistumisten vuosi. Mikään ei olisi ollut kuitenkaan mahdollista ilman sitoutunutta orkesteria, kovaa työtä tekevää hallintoa, yhteistyökumppaneita ja tietenkin yleisöä, joka löytää konserttimme kerta toisensa jälkeen. Jatketaan yhdessä vielä vahvemmin vuonna 2025!
Selaile vuosikertomusta // englanninkielinen tiivistelmä // ruotsinkielinen tiivistelmä
Henriika Steidel-Luoto
toimitusjohtaja
UMO-säätiö
//
ORGANISAATIO. UMO Helsinki Jazz Orchestra on big band, jonka vakiomuotoinen kokoonpano on 16 muusikkoa. Vuoden 2024 lopussa orkesterissa oli 13 vakituista kuukausipalkkaista muusikkoa. Loput 3 tehtävää täytettiin produktiokohtaisilla kiinnityksillä. UMO työllistää vuosittain merkittävän määrän produktiokohtaisia muusikoita, solisteja, sovittajia, säveltäjiä ja tuotannollista henkilökuntaa. Vuonna 2024 yhteistyötä tehtiin yhteensä 167 musiikin tai tapahtuma-alan ammattilaisen kanssa. Orkesterin ja freelancereiden lisäksi UMO työllistää 4 henkilöä, jotka vastaavat hallinnosta, konserttituotannosta, yleisötyöstä ja markkinointiviestinnästä. Suuri ponnistus säätiön hallitukselle oli toimitusjohtajan rekrytointi syyskaudella. Säätiön toimitusjohtajaksi nimitettiin 1.1.2025 alkaen Henriika Steidel-Luoto, joka on työskennellyt UMOn vs./va. toiminnanjohtajana helmikuusta 2023 lähtien. Taiteellinen johtaja on Ed Partyka.
TAPAHTUMAT JA KÄVIJÄT. UMO teki 88 livetapahtumaa ja niissä oli yhteensä 34 231 kävijää. Verkkokonsertteja tehtiin 3 ja niillä tavoitettiin 5 911 katsojaa. Kun verkkokonserttien katsojamäärä lisätään livekonserttien kävijämäärään, saadaan vuoden kokonaisyleisöksi 40 142. Kaikkineen UMOn digitaalinen toiminta tavoitti vuoden aikana lähes 338 000 silmä- tai korvaparia.
UMO SOI YMPÄRI SUOMEN. Kiertueet olivat vuoden ytimessä. UMO kiersi laajasti ympäri Suomen ja konsertoi peräti 18 paikkakunnalla. Kotikentällään Helsingissä UMO konsertoi 15 kaupunginosassa. Lisäksi tehtiin konserttimatka Saksaan.
RAHOITUS JA TALOUS. UMO-säätiö saa rahoituksensa omistajaltaan Helsingin kaupungilta (43,5 %) sekä Opetus- ja kulttuuriministeriöltä (33 %). Omarahoitusosuus (23,5 %) koostuu lipunmyyntituotoista sekä tilaus- ja festivaaliesiintymisistä. Omarahoitusosuus nousi reilusti ollen yli puoli miljoonaa euroa. Siihen siivitti mm. säätiön historian kaikkien aikojen paras euromääräinen lipunmyyntitulos. Henkilöstökulut ovat 65 % toiminnan kokonaiskuluista.
TULOS. Vuoden tulos oli +30 399 euroa. Kaupungin omistajaohjausstrategian mukaisesti UMO-säätiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, mutta kokonaistuottojen ja -kulujen sekä investointien on oltava tasapainossa. Ylijäämäisellä tuloksella turvataan säätiön tulevien vuosien toimintaa ja paikataan aiempina vuosina matalaksi päässyttä omaa pääomaa.
LUPAUS UUDESTA MUSIIKISTA. Uusi musiikki on ollut UMOn kantava teema orkesterin perustamisesta eli vuodesta 1975 lähtien. Orkesteri on julkaissut tai ollut mukana lähes 65 albumilla. Orkesterin laaja nuotisto on arvokas kulttuuriperintö, jota täydennetään jatkuvasti. Tällä hetkellä nuotistossa on yli 4000 sävellystä. Vuoden aikana kantaesitettiin 10 uutta sävellystä sekä 75 uutta sovitusta. Lisäksi kuultiin 10 sävellyksen Suomen ensiesitykset.
VUODEN LASTENMUSIIKKITEKO. Vuoden kohokohtiin kuului yleisökasvatushanke Pikku Papun Orkesterin kanssa. Yhteiskonsertit tavoittivat tuhansia lapsia, ja loppuvuodesta UMO sai Vuoden lastenmusiikkiteko 2024 -palkinnon. Tämä on hieno osoitus siitä, että panostus yleisötyöhön kantaa hedelmää ja tuo uusia sukupolvia jazzin pariin. Yleisötyön kehittäminen on yksi kaupungin asettamista tavoitteista ja strategisesti tärkeä osa UMOn toimintaa. Vuonna 2024 yleisötyö oli erittäin aktiivista. Jo aiemmilta vuosilta tuttujen yleisötyön toimien lisäksi UMO teki ensimmäisen kirjastokiertueensa ja lähti mukaan Kulttuurin kummilapset -toimintaan.
TÄRKEÄ JA LÄHEINEN. Vuosittaisella asiakastutkimuksella mitataan asiakaskeskeisyyttä, asiakkaiden tyytyväisyyttä, asiakasuskollisuutta ja suositteluindeksiä, toiminnan vaikuttavuutta ja mielikuvaa UMOsta. UMO on asiakkaidensa mielestä aktiivinen, helposti lähestyttävä ja korkeatasoinen. Se koetaan tärkeäksi ja läheiseksi toimijaksi.
ILMASTOVIISAASTI KIERTÄEN. UMO on sitoutunut Helsingin kaupungin hiilineutraaliustavoitteeseen ja on mukana Viileä musiikki -hankkeessa. Suuri määrä erilaisia päästövähennyksiä on jo aloitettu tai tehty, ja työ jatkuu määrätietoisesti. Vuonna 2024 UMO teki digiloikan ja siirtyi paperinuoteista diginuotteihin. Paperisten nuottien tulostamisesta on luovuttu pois lukien ne teokset, joiden oikeudet eivät salli sähköistä jakamista.
KOHTI 50-VUOTISJUHLAKAUTTA. Valtion ja kuntien taloudelliset paineet ovat vaikuttaneet kulttuuritoimijoiden rahoitukseen ja resursseihin. Yleinen taloustilanne vaikuttaa myös yleisön käyttäytymiseen, ja kuluttajat harkitsevat tarkemmin osallistumistaan maksullisiin tapahtumiin. Näistä haasteista huolimatta UMO Helsinki Jazz Orchestra katsoo tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Lähestyvä 50-vuotisjuhlakausi kesästä 2025 kevääseen 2026 tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden juhlistaa orkesterin pitkää taivalta ja sen merkitystä suomalaisella kulttuurikentällä – UMO ja sen 50-vuotinen historia on todellinen osoitus sitkeydestä ja jazzin luomisvoimasta. Viisikymppinen UMO panostaa monipuoliseen ja korkeatasoiseen ohjelmistoon sekä laajentaa ja vahvistaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa entisestään. Tarjoamalla yleisöille unohtumattomia elämyksiä ja vahvistamalla yhteisöllisyyttä voidaan houkutella myös uusia kuulijoita kulttuurin ja jazzin pariin konsertteihin. Vaikka taloudelliset realiteetit asettavat omat rajoitteensa, UMOssa nämä haasteet nähdään myös mahdollisuutena innovoida ja kehittää toimintaa entistä kestävämmäksi. UMO on sitoutunut jatkamaan työtään suomalaisen jazzmusiikin edistämiseksi. Yhdessä yleisön, yhteistyökumppaneiden ja rahoittajien kanssa orkesteri rakentaa entistä vahvemman perustan tuleville vuosikymmenille.
Selaile vuosikertomusta // englanninkielinen tiivistelmä // ruotsinkielinen tiivistelmä
Kuva: UMO Helsinki Jazz Orchestra vuosimallia 2024. Saksofonisooloa soittaa Jouni Järvelä. Kuvan otti Olli Nurmi.