Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Kerkko Koskinen, Linda Fredriksson ja UMO Helsinki Jazz Orchestra yhdistävät voimansa 26.8. julkaistulla Agatha 2 -levyllä

Albumi on jatko-osa vuonna 2007 julkaistulle Agatha-levylle. Samalla jatkoa saa hiljaiseloa kymmenen vuotta viettäneen Ricky-Tick Recordsin toiminta. Julkaisua juhlistetaan Savoy-teatterissa keskiviikkona 28.9. Konsertin tiedot >>

Säveltäjä Kerkko Koskisen, saksofonisti Linda Fredrikssonin ja UMO Helsinki Jazz Orchestran 26.8. julkaistua yhteislevyä Agatha 2 voidaan hyvällä syyllä pitää merkkitapauksena. Alunperin Ultra Bran musiikillisena moottorina tunnetun Koskisen jylhä sävelkieli kohtaa Juniper-levynsä myötä kansainväliseksi jazztähdeksi nousseen Fredrikssonin näkemyksellisen ja herkän tulkinnan, sekä maan johtavan big bandin UMO Helsinki Jazz Orchestran sävykkään soinnin. Oman mausteensa kokonaisuuteen tuo se, että jatko-osa on ensimmäisen Agatha-levyn (2007) tapaan kotimaisen jazzin 2000-luvun uuteen nousuun keskeisesti vaikuttaneen Ricky-Tick Recordsin ensimmäinen uutuusjulkaisu yli kymmeneen vuoteen.

”Musiikillinen ajatus levyllä on keskittyä erityisesti melodioihin ja haikeaan tunnelmaan. Taustalla on vähän surumielinen nostalginen tunne”, kertoo Kerkko Koskinen. ”Tunne ei ole ahdistava tai synkkä. Siitä saa kiinni jos ajattelee vaikka kauan sitten päättyneen avioliiton onnellisimpia hetkiä. Se on hyvä fiilis mutta totta kai siinä on vähän surumielistä haikeutta mukana.”

Agatha 2 on musiikkia, jossa suuren yhtyeen ja sen solistin ilmaisua hyödynnetään laajalla skaalalla. Koskisen sävellysten mittakaava yltää vaivattomasti suuren kankaan laidalta toiselle, ja levy soi ennen kaikkea kokonaisuutena. Koskisen sävellysten elokuvallinen tunnelma yhdistää kahta Agatha-levyä. Toisaalta albumit ovat säveltäjän näkökulmasta jopa ”lähestulkoon toistensa vastakohtia”, uudemman osan ollessa intiimimpi ja ilmavampi ja kevyempi. ”Mun mielessä tää on auringonpaisteinen ja valoisa päivän levy”, Koskinen kuvailee. 

Koskinen kuvaa musiikkiaan paremman puutteessa ”fellinimäiseksi” ja tarjoaa Parade-kappaletta esimerkiksi sävellystensä epäsymmetrisistä rakenteista. Kun musiikki on tunnelataukseltaan voimakasta ja dynaamista, tarvitaan sen tulkitsijoilta ymmärrystä ja herkkyyttä.

”Rumpujen rooli on levyllä tavallista pienempi ja säestävä”, toteaa Koskinen. ”Halusin välttää kompin kovaa paahtoa ja tuoda esille mieluummin kauniita sointivärejä ja melodiaa. Kaiken päällä on Lindan puhutteleva soitto. Puhuimme paljon levyn teemasta ja hän herkkävaistoisena soittajana ymmärsi täydellisesti, mistä on kyse”.

Solistina Agatha 2:lla kuultava saksofonisti Linda Fredriksson on muusikko, jonka ilmeinen soitannollinen lahjakkuus palvelee aina musiikillista kokonaisideaa. Solistina Fredriksson kykenee äärimmäisen herkkään ja puhuttelevaan tulkintaan. Hänen soittonsa on rehellistä ja haavoittuvaista. Koskinen hyödyntää solistinsa ilmaisuvoimaa ja äärimmäisen korkeatasoisen big bandin voimaa harkiten, tyylikkäästi ja omaperäisesti. Agatha 2 ei ole ”vain” jazzlevy.

Albumin julkaisua juhlistetaan Helsingin Savoy-teatterissa keskiviikkona 28.9.

Agatha 2 -levyn julkaisukonsertti: Linda Fredriksson & UMO Helsinki Jazz Orchestra

Kapellimestarina Mikko Hassinen

Ke 28.9.2022 klo 19 // Savoy-teatteri, Helsinki

Lisätiedot konsertista >>

Liput Lippupisteestä 39,50 € – 15 € >> 

//

Solistit:

Linda Fredriksson, saksofoni

Kerkko Koskinen, piano & vocals

Kapellimestari:

Mikko Hassinen

UMO Helsinki Jazz Orchestra: 

Saksofonit: Mikko Mäkinen, Max Zenger, Marko Portin, Manuel Dunkel, Jari Perkiömäki

Trumpetit: Teemu Mattsson, Timo Paasonen, Mikko Pettinen, Tero Saarti

Pasuunat: Kasperi Sarikoski, Pekka Laukkanen, Mikko Mustonen, Mikael Långbacka

Komppi: Seppo Kantonen (piano), Juho Kivivuori (basso), Antti Lehtinen (perkussiot), Markus Ketola (rummut)

//

Äänitys: Finnvox Studiot, kesäkuu 2022

Julkaisija: Ricky-Tick Records