Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Ed Partykalle jatkokausi UMOn taiteellisena johtajana ja pääkapellimestarina

Partyka jatkaa UMOssa ainakin vuoden 2024 loppuun saakka. 

UMO Helsinki Jazz Orchestran taiteellisen johtajan ja pääkapellimestarin Ed Partykan sopimus jatkuu vuoden 2021 jälkeen. Nyt solmittu kolmivuotinen sopimus jatkuu vuoden 2024 loppuun ja sisältää myös option yhden vuoden jatkokauteen 2025. Partyka aloitti orkesterin johdossa vuonna 2019 ja hänen kädenjälkensä on näkynyt erityisesti vuosien 2020 ja 2021 ohjelmistossa. 

Partyka on tyytyväinen jatkokaudestaan orkesterin taiteellisessa johdossa: 
– On ollut suuri ilo työskennellä UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa edelliset kaksi vuotta, ja odotan innolla yhteistyön jatkumista. Taiteellisten tavoitteidemme lisäksi keskitymme lähivuosina diversiteetin kehittämiseen, panostamme lisäresursseja yleisötyöhön ja kehitämme edelleen digistrategiaamme. Tavoitteemme on saattaa UMO ja sen musiikki kaikkien helsinkiläisten saataville. Helsinkiläiset ja Helsingin kaupunki voivat olla syystäkin ylpeitä tästä maailmanluokan jazzorkesterista! 

Partyka vastaa orkesterin taiteellisesta linjauksesta ja kausiohjelman luomisesta yhteistyössä toiminnanjohtaja Eeva Pirkkalan sekä taiteellisen tiimin kanssa. Partyka suunnittelee ja johtaa 10–15 konserttiviikkoa vuosittain. Työhön sisältyy myös säveltämistä, sovittamista ja orkestrointia UMOn tarpeisiin.

– Ed Partyka on ottanut UMO Helsinki Jazz Orchestran taiteellisesti omakseen ja ansainnut ammattitaidollaan koko organisaation luottamuksen ja arvostuksen. Orkesterin soitinrepertuaaria ja diversiteettiä on monipuolistettu, ja nuoria lahjakkuuksia sekä kansainvälisiä kiinnostavia uusia kykyjä on nähty UMOssa aikaisempaa enemmän. Partykalla on kyky toteuttaa korkeaa taiteellista profiilia, katsoa kirkkaalla visiolla tulevaisuuteen jazzin perinnettä unohtamatta, ja tehdä tämä kaikki yleisönäkökulma mielessä pitäen. Tulevaisuudessa yhteiset haasteemme liittyvät Helsingin monipuolistuvan väestön tavoittamiseen. Haluamme olla kiinnostava musiikillinen vaihtoehto eri ikäisten, eri sukupuolta olevien sekä eri kieli-, kulttuuri-, uskonto- ja vähemmistöryhmiin kuuluvien yleisöjen parissa, kertoo Pirkkala. 

Edward (Ed) A. Partyka, 54, on säveltäjä, sovittaja ja orkesterinjohtaja, jonka oma instrumentti on pasuuna. Yhdysvaltalainen, yli 30 vuotta Keski-Euroopassa asunut Partyka työskentelee UMO Helsinki Jazz Orchestran pestinsä lisäksi Zurich Jazz Orchestran musiikillisena johtajana Sveitsissä. Lisäksi hän toimii jazz-instituutin osastopäällikkönä sekä jazzin teorian ja säveltämisen professorina itävaltalaisessa Grazin taideyliopistossa, ja opettaa säveltämistä sveitsiläisessä Luzernin ammattikorkeakoulussa. Partyka on työskennellyt useiden keskeisten eurooppalaistan big bandien, kuten saksalaisten hr-Bigbandin ja NDR Bigbandin kanssa. Hän johtaa myös omaa orkesteriaan Ed Partyka Jazz Orchestra EPJO:ta. 

Kuva: Olli Nurmi