Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

UMO Helsinki konsertoi yli 5000 kasiluokkalaiselle

Miltä kuulostavat itkunauruhymiö, kädet silmillä -apina sekä muut emojit sävellettynä ja 16-henkisen big bandin soittamana? Mikä boogie on moogilla, entä kasiluokkalaisilla Taidetestaajilla?

UMO Helsinki Jazz Orchestra konsertoi tulevina päivinä yli 5000 kahdeksasluokkalaiselle Taidetestaajalle yhteensä kahdeksassa Mikä Moog/mood muka? -konsertissa Seinäjoella, Porissa ja Helsingissä.

Emojit ovat hauska ja helppo tapa ilmaista tunnetiloja. Voisiko niiden avulla jopa säveltää biisin? Totta kai! Konsertin kruununjalokivenä loistaa oppilaiden oma emoji-sävellys, jonka tekemiseen koulut ovat saaneet ohjeet osana konsertin etko-materiaaleja. Säveltäjä Veli Kujala on laatinut musiikillisia ohjeistuksia kullekin emoji-symbolille ja konsertissa UMO Helsinki esittää oppilaiden emoji-sävellykset näiden ohjeistusten perusteella. Ohjeistukset eivät ole tarkkaa nuoteiksi puettua musiikkia, vaan orkesterin on tarkoitus improvisoida – eli keksiä esityshetkessä – sopivat keinot tunnetilojen esittämiseen. Konsertissa kuullaan myös kapellimestari Kirmo Lintisen uunituore sävellys This Band Is Big, jossa hyödynnetään big band -kokoonpanon ulottuvuuksia. Henkeäsalpaavana päätösnumerona kuullaan puolestaan Antti Auvisen Twelve Fn Kies, jossa kosketinsoittaja Kari Ikonen päästetään valloilleen analogisen Moog-syntetisaattorinsa kanssa. Konsertin ohella oppilaiden taidetestaajat-kokemus sisältää pedagogisia, jazz- ja big band -musiikkiin perehdyttäviä tehtäviä ennen ja jälkeen elämyksen. Lisätietoja konserteista täältä.

Kyseessä on valtakunnallinen kulttuurin suurhanke, Taidetestaajat, joka tarjoaa 180 000 nuorelle eli kaikille kahdeksasluokkalaisille kaksi taide-elämystä lukuvuosien 2017–2020 aikana. Hanketta rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden, ja sitä koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Hankkeen jatko on turvattu lukuvuodelle 2020–2021 niin, että rahoituksesta puolet tulee valtiolta ja puolet käynnistysvaiheeseen osallistuneilta rahoittajilta. Samalla taidevierailujen määrä laskee kahdesta yhteen per oppilas. Hankkeen lisätietoja www.taidetestaajat.fi

“Taidetestaus on osoittanut tarpeellisuutensa. Kovanaamaisten kahdeksasluokkalaisten joukosta hämmästyttävän monet kertovat saaneensa unohtumattomia kokemuksia. Olemme voittaneet taiteelle kymmeniä tuhansia nuoria ystäviä, jotka ovat valmiita uusimaan vierailunsa”, kertoo Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Ei lipunmyyntiä, konsertit on tarkoitettu vain Taidetestaajille.