Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

UMO Helsinki tarttuu Motown-klassikoihin

UMO Helsinki Jazz Orchestra jatkaa huippusuosittujen tribuutti-konserttien sarjaa. Savoy-teatterissa kuullaan marraskuussa 1960-luvun ja -70-luvun alun ikonisia Motown-klassikkoja.

Luvassa on kaksi iltaa vahvoja rytmejä, loisteliasta laulua ja täyteläisiä big band -versioita aikakauden huikeimmista hiteistä. Kappaleiden big band -sovitukset on kirjoittanut UMO Helsingin tuore pääkapellimestari ja taiteellinen johtaja Ed Partyka.

MOTOWN – UMO Helsinki Jazz Orchestra
solistit Johanna Försti & David B. Whitley (USA/Saksa)
kapellimestari Ed Partyka
Ma 4.11.2019 klo 19 Savoy-teatteri, Helsinki
Ti 5.11.2019 klo 19 Savoy-teatteri, Helsinki 
Liput myy Lippupiste www.lippu.fi
Tarkemmat tiedot konserteista täältä.

Solisteina laulavat Johanna Försti ja Saksassa asuva, yhdysvaltalaissyntyinen David B. Whitley, joka on niittänyt mainetta muun muassa musikaaleissa ja The Voice of Germanyssa. Ed Partyka kehuu varauksetta molempia laulusolisteja.
”Johanna Förstillä on uskomaton ääni! Davidin olen tuntenut 1990-luvulta lähtien. Olemme kolmestaan koonneet konserttien ohjelmiston. Valittavana oli niin paljon hienoa materiaalia, että oli vaikeaa päättää, mitä otetaan mukaan. ” 

Musiikkimaailmaa mullistanut Motown syntyi, kun entinen ammattinyrkkeilijä Berry Gordy jr nosti 800 dollarin lainan vuonna 1959 ja perusti levy-yhtiön. Päämajaksi hän hankki pienen asuintalon Detroitin West Grand Boulevardin varrelta. Sen ulkoseinään hän ripusti suurieleisesti kyltin Hitsville U.S.A., vaikka levy-yhtiöllä ei ollut vielä ensimmäistäkään hittiä.  Pian niitä syntyi autotalliin rakennetussa levytysstudiossa. 

Tiukkaotteisen johtajan käsissä Motownista kehittyi 1960-luvulla todellinen hittikone. Levy-yhtiö tuli tunnetuksi omasta Motown-soundistaan, jonka tavaramerkkinä olivat tarttuvat melodiat, rhythm’n’bluesista lainattu rytmi, menevät bassokuviot sekä moniääninen laulu. Kappaleisiin muhevuutta toivat puhallinsektiot tai jouset. Laulajaksi levy-yhtiön palkkasi nuoria, tuntemattomia lahjakkuuksia. Uransa Motownissa aloittivat mm. Michael JacksonStevie WonderDiana Ross ja Marvin Gaye. Musiikista ja teksteistä vastasivat kuukausipalkalla työskennelleet biisinkirjoittajat ja oma The Funk Brothers -bändi.