Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

UMO Helsinki iloitsee uudesta kaudesta #taidetestaajien kanssa

UMO Helsinki Jazz Orchestra ottaa jälleen iloiten vastaan taidetestaajat eli kahdeksasluokkalaiset taiteeseen tutustujat ympäri Suomen.

Kyseessä on valtakunnallinen kulttuurin suurhanke, jonka myötä yhteensä 180 000 nuorta saatetaan taiteen pariin kolmen lukuvuoden aikana. Hanketta rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden, ja sitä koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.

Viime kaudella UMO Helsingin taidetestaajat syventyivät jazzsävyin väritettyyn elokuvamusiikkiin Blue Notes on Silver Screen -konsertissa ja tällä kertaa kuullaan päätähuimaavaa Mikä Moog/mood muka? -ohjelmistoa. Uudessa ohjelmistossa kuullaan mm. konsertin kapellimestarin, Kirmo Lintisen, uunituore sävellys, jossa hyödynnetään big band -kokoonpanon ulottuvuuksia mielenkiintoisella ja tyylitietoisella tavalla. Konsertin kruununjalokivenä loistaa oppilaiden oma emoji-sävellys. Hauskassa kokeilussa oppilaat tuottavat itse kappaleen tunnetilan ja rakenteen emojeita käyttäen. Emoji-musiikin säveltämisestä vastaa harmonikkataiteilija Veli Kujala. Henkeäsalpaavana päätösnumerona kuullaan puolestaan Antti Auvisen Twelve Fn Kies , jossa kosketinsoittaja Kari Ikonen päästetään valloilleen analogisen Moog-syntetisaattorinsa kanssa.

Konsertin ohella oppilaiden taidetestaajat-kokemus sisältää pedagogisia, jazz- ja big band -musiikkiin perehdyttäviä tehtäviä ennen ja jälkeen elämyksen. Mikä Moog/mood muka? -konsertit soivat lukuvuodella 2019–2020 Helsingissä, Kuusankoskella, Seinäjoella ja Porissa ja Blue Notes on Silver Screen -ohjelmisto nähdään Lieksassa.

”Taidetestaus on osoittanut tarpeellisuutensa. Kovanaamaisten kahdeksasluokkalaisten joukosta hämmästyttävän monet kertovat saaneensa unohtumattomia kokemuksia. Olemme voittaneet taiteelle kymmeniätuhansia nuoria ystäviä, jotka ovat valmiita uusimaan vierailunsa. Nyt täytyy kaikkien yhdessä miettiä, kuinka toiminta saadaan jatkumaan senkin jälkeen kun Kulttuurirahaston tuki vuoden päästä loppuu”, kertoo Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.