Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Vuosi 2018 oli muutosten vuosi

UMO Helsinki Jazz Orchestran vuosikertomus 2018 on valmistunut. Selaile vuosikertomusta täällä tai tulosta se tästä

Yleistä. Vuosi 2018 oli organisaatiolle muutosten vuosi. UMO-säätiön omistaja Helsingin kaupunki teetti säätiötä koskevan selvityksen FM Riitta Heinämaalla. Selvitystyö linjasi UMO-säätiön toimintaa ja asetti sitovia toimenpiteitä. Sen toimeenpanemana orkesterille rekrytoitiin uusi taiteellinen johtaja Ed Partyka vuosille 2020–2021 (+ optio 2022). Säätiön sääntöjä sekä toiminta- ja taloussääntöä päivitettiin, toiminnanjohtajan asemaa selkiytettiin, muusikoiden työehtosopimus uudistettiin ja perustettiin ystäväklubi. Kehitysprosessi jatkuu vielä vuoden 2019 aikana. Selvityksen lopputulemana myös orkesterin muuttui, sillä kaupunki omistajana halusi nimensä paremmin esille. UMO Jazz Orchestran nimimuutos UMO Helsinki Jazz Orchestraksi astui voimaan maaliskuussa 2019. 

Talous. UMO-säätiö saa rahoituksensa Helsingin kaupungilta (48 %) sekä Opetus- ja kulttuuriministeriöltä (30 %). Omarahoitusaste 22 %, joka on edelleen orkesterikentän korkeimpia, koostuu mm. tilaus- ja festivaaliesiintymisistä ja lipunmyyntituotoista. Henkilöstökulut ovat 68 % toiminnan kokonaiskuluista. Taloudellisesti katsoen UMO-säätiöllä meni melko hyvin, ja tulos pysyi toista vuotta positiivisena pitkän tappiollisen kauden jälkeen. Positiivinen tulos 28 090 € vaati sekä orkesterilta että hallinnolta lomautuksia ja työaikalyhennyksiä. 

Toiminta. Vuonna 2018 konserttien kävijämäärä nousi merkittävästi, noin 37 %. Konserteissa kävi yhteensä 31 324 kuulijaa, minkä lisäksi radio- ja nettilähetykset tavoittivat noin 330 000 kuulijaa. Orkesteri esiintyi yhteensä 103 konsertissa, yleisötyötapahtumassa ja tilauskeikalla. Vuosi oli erittäin onnistunut myös taiteellisesti. Orkesterin yleisöä hemmoteltiin uudella musiikilla: vuoden aikana soitettiin 75 uutta sovitusta ja 16 kantaesitystä. Yhteistyötä tehtiin 125 muusikon, solistin, säveltäjän, sovittajan ja muun freelancer-toimijan kanssa. UMO Helsinki on Suomen merkittävimpiä jazzalan taiteellisia työllistäjiä ja suhde freelancereihin on tiivis. 

Vuosikertomusversiot: 
Tulostettava versio
Aukeamittain selailtava versio
Englanninkielinen tiivistelmä
Ruotsinkielinen tiivistelmä