Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

UMOn taiteelliseksi johtajaksi ja pääkapellimestariksi Ed Partyka, Guillermo Kleinista taiteellinen partneri

Julkaistu 20.12.2018

UMO Jazz Orchestran taiteelliseksi johtajaksi ja pääkapellimestariksi on nimetty pasunisti, säveltäjä, sovittaja, orkesterinjohtaja Edward (Ed) A. Partyka, 51. Yhdysvaltalainen, lähes 30 vuotta Euroopassa asunut ja tällä hetkellä Itävallassa vaikuttava Partyka on työskennellyt useiden keskeisten eurooppalaisten big bandien, kuten saksalaisten hr-Bigbandin ja NDR Bigbandin sekä Wienin ja Zurichin jazzorkesterien kanssa vierailevana kapellimestarina, suunnittelijana ja sovittajana. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Bob Brookmeyerin, Carla Bleyn, Robben Fordin ja jopa Sunrise Avenuen kanssa ja johtaa omaa orkesteriaan Ed Partyka Jazz Orchestra EPJO:ta. Tällä hetkellä hän toimii Grazin yliopiston jazzosaston johtajana ja opettaa säveltämistä Luzernin ammattikorkeakoulussa Sveitsissä. Ed Partyka tunnetaan korkealuokkaisena orkesterin harjoittajana ja orkesteriosaamisen kehittäjänä.

Partykan sopimuskausi kattaa vuodet 2020–2021 sekä option vuodesta 2022, ja hän aloittaa työskentelynsä keväällä 2019. Hän tulee suunnittelemaan ja johtamaan 10 konserttiviikkoa vuosittain. Partykan kädenjälki tulee näkymään UMOn ohjelmistossa kevätkaudesta 2020 eteenpäin. Hän saa tuekseen taiteellisen partnerin ja suunnitteluryhmän.

Taiteellisena johtajana ja pääkapellimestarina Partyka luo UMOn kausiohjelman sekä säveltää, sovittaa ja orkestroi tilausteoksia orkesterille. Hän toimii orkesterin musiikillisena esimiehenä ja johtaa orkesteria esiintymis- ja harjoitustilanteissa. Hänen odotetaan myös terävöittävän orkesterin taiteellista linjaa ja vahvistavan identiteettiä sekä syventävän yhteistyötä eurooppalaisten ammattimaisesti toimivien big bandien kanssa.

– Ed Partykan valintaan vaikutti ennen kaikkea hänen kokemuksensa taiteellisesti korkeatasoisten ohjelmistojen suunnittelusta ja orkesterien johtamisesta vastaavissa organisaatioissa Keski-Euroopassa. Partykalla on ymmärrystä UMOn kaltaisen julkisen toimijan rahoituksesta ja roolista, ja hän näkee taiteellisen ja kaupallisen tasapainon merkityksen. Hänellä on taustansa takia erinomaiset ja tuoreet kontaktit sekä eurooppalaiseen että amerikkalaiseen jazzkenttään, UMO-säätiön hallituksen puheenjohtaja Toni Paussu kertoo.

– Odotan innokkaana työskentelyä maailman parhaimmistoon kuuluvan jazzorkesterin kanssa. Teen parhaani jatkaakseni UMOn hienoa, pitkää tarinaa ja nostaakseni sen uuteen loistoon tuoreiden ideoiden ja uusien vaikutteiden myötä. Suomalaisen jazzkentän yhteistyön lisäksi pidän tärkeänä yhteyden tiivistämistä muihin eurooppalaisiin isoihin jazzorkestereihin. Jazzin amerikkalaisia juuria ei toki saa unohtaa, mutta haluan nostaa esille myös jazzin tuoreempia virtauksia. Näitä asioita vaalin työssäni UMOn, pian UMO Helsinki Jazz Orchestraksi nimensä muuttavan orkesterin kanssa, Ed Partyka kommentoi.

Taiteelliseksi partneriksi vuosille 2020–2021 on valittu säveltäjä, pianisti, orkesterinjohtaja Guillermo Klein, 49. Argentiinan Buenos Airesissa syntynyt, Yhdysvalloissa opiskellut ja nykyään New Yorkissa asuva Klein on globaali jazzpersoona, jolla on monipuolinen musiikillinen tausta: klassisesta kasvatuksesta rockin kautta jazztutkintoon, latinovaikutteita unohtamatta. Klein on tehnyt yhteistyötä useiden isojen orkesterien, kuten hr-Bigbandin ja Metropole Orchestran kanssa. Hän johtaa myös omaa isoa Los Guachos -orkesteriaan.

Taiteellisena partnerina ja päävierailijana Klein tulee suunnittelemaan ja johtamaan 4 konserttia vuosittain, kevätkaudesta 2020 alkaen. Hän luo ohjelmapaikalleen taiteellisesti korkeatasoisia profiiliohjelmistoja, kutsuu vierailijoita omasta verkostostaan ja kuuluu taiteelliseen suunnitteluryhmään. Klein tuo UMOon mukanaan erityisesti latinalaisamerikkalaisia vaikutteita.

– Guillermo Kleinin tapa säveltää ja olla kiinni uuden musiikin ytimessä teki meihin vaikutuksen. Hänen musiikillinen taitonsa ja hyvät verkostonsa kansainväliseen jazzkenttään täydentävät UMOn taiteellisen suunnittelun kokonaisuutta, Paussu perustelee.

– Olen iloinen ja otettu tästä mahdollisuudesta ja odotan innolla entistä syvällisempää yhteistyötäni tämän upean orkesterin ja sen hienojen muusikoiden kanssa. En ole aiemmin työskennellyt Ed Partykan kanssa, mutta olen varma, että yhteistyöstä tulee hedelmällinen ja saamme aikaan monia ainutlaatuisia kokemuksia helsinkiläiselle ja suomalaiselle yleisölle, Guillermo Klein iloitsee.