Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

”Suomen eeppisin jazzbiisi” syntyi UMOn mesenaattikampanjan myötä

UMO käynnisti keväällä 2018 joukkorahoituskampanjan, jonka kautta yleisö pääsi mm. osallistumaan uuden sävellyksen tekemiseen ja rahoittamiseen. ”Suomen eeppisimpään jazzbiisiin” pystyi hankkimaan esimerkiksi kappaleen kestoa, melodioita ja sointuja. Uuden sävellyksen punoi lopulliseen muotoonsa kuuden huippusäveltäjän porukka: Mikko Hassinen, Sampo Kasurinen, Jussi Lampela, Kirmo Lintinen, Atturi Rönkä sekä ryhmää vetänyt Ville Vannemaa.

Tutki sävellyksen partituuria täällä.

”Kokosin UMOn vakiosäveltäjien joukosta viisi henkilöä, joista tiesin että he ovat tyylillisesti todella laaja-alaisia ja että heillä on hyvä maku viedä biisiä suuntaan jos toiseen. Päädyin sävellysprosessissa sellaiseen ratkaisuun, että jokainen tekee biisiä omalla vuorollaan, muutama tahti kerrallaan. Jokaisella on käytettävissään neljä lyhyttä sävellysrupeamaa, joiden välissä biisi on kiertänyt kaikkien muiden kirjoittajien hyppysissä. Systeemi toimi todella mainiosti. Jokaisella oli juuri sopivasti valtaa vielä kappaletta itseään miellyttävään suuntaan – toisaalta radikaaleihin ratkaisuihin ei ollut varaa, sillä muutaman sekunnin päästä alkoi jälleen toisen säveltäjän vuoro.” Ville Vannemaa

”Aika lennokas kappale syntyi, ja todella ainutlaatuinen myös kaikille meille tekijöille. Tässä toteutuu hauskasti perinteinen kiertokirjeen ajatus: siitä mihin joku toinen on jättänyt lauseen kesken, jonkun toisen täytyy jatkaa. Prosessissa on myös terapeuttinen ulottuvuus, kun voi nojata viiteen kollegaansa.” Kirmo Lintinen

Kappaleeseen hankitut ainekset ja niiden säveltäjät/rahoittajat:

Aloitussävellaji: F-duuri (Niilo Toivonen)
Sooloinstrumentti: alttosaksofoni (Ville Savolainen)
Intervalli: tritonus (Valtteri Pokela)
Sointu: Dm (Asko Metsola)
Sointu: Dominanttiseptimisointu (Ilkka Laurmaa)
Sointu: Dm7 (Niilo Toivonen)
Sointu: Am7(b5) (Janne Niemi)
Sointu: Em7 (Ville Savolainen)
Sointu: G (Olavi Mensio)
Sointu: Ylinouseva septimisointu (Jari Tenhunen)
Sointu: Tristan (F, B, D#, G#) (Hannu Mikkola)
Melodia: G / G / E / F (R. Isoviita)
Melodia: Ais1 / F / As2 / Dis1 (Esa Hiltunen)
Melodia: F / G / A / C (Eino Hollmén)

Kappaleen kestoa rahoittivat:

Tosha Einiö
Annamari Haavisto
Keijo Karlsson
Sanna Katajavuori
Sofia Kerkola
Kristian Kiri
Eija Koivusalo
Tapani Kuusisto
Naiskuoro KYN
Eeva Pirkkala
Janne Rapola
Gerhard af Schultén
Terhi Siirala
Marko Sivén
Noora Stapleton
Julia Sundberg
Pertti Suuriniemi
Maria Teikari
Arja Terho
Aila Vierikko
Timo Vierikko
Annamari Vänskä
sekä muutama henkilö, jotka eivät halunneet nimeänsä julkisuuteen