Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Musatehtaassa kasiluokkalaiset tekevät biisejä ammattilaisten ohjauksessa

Musiikkiesityksen taustalla on paljon työtä. Tämä tulee selväksi Musatehdas-hankkeeseen osallistuville 8.-luokkalaisille. UMOn toteuttaman hankkeen kautta nuoret pääsevät seuraamaan sävellyksen matkaa ideatasolta aina konserteissa kuultaviksi valmiiksi teoksiksi asti.

Musatehtaan toinen lukuvuosi on parasta aikaa käynnissä ja mukana on kaksi koulua, Laajasalon koulu Helsingistä ja Mainingin koulu Espoosta. Vastuuopettajana toimiva muusikko Aija Puurtinen on juuri käynyt vetämässä kouluilla sanoitustyöpajoja.

– Tekstiworkshopeissa laitan opiskelijat kirjoittamaan tekstejä yhdessä. Aiempaa sanoituskokemusta ei tarvita, sillä rima pidetään todella alhaalla.

– Usein nuoret hämmästyvät, kun he huomaavat osaavansa kirjoittaa tekstejä. Laajasalon koulussa äidinkielenopettaja oli seuraamassa tekstityöpajaa, ja hän oli vaikuttunut siitä, miten hienoa runoutta oppilaat kirjoittivat.

Musiikin tekemisen ohella Musatehdas tarjoaa nuorille mahdollisuuden kehittää ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitojaan. Puurtinen kertoo, miten rohkeus, itsetunto, itsensä esille tuominen ja pelko mokaamisesta ovat nuoria askarruttavia kysymyksiä. Ryhmätyö tarjoaa mahdollisuuden näiden asioiden käsittelemiselle.

– Luova yhdessä tekeminen yhdistää ryhmää. Musatehtaan kautta pääsen lähelle ryhmää ja nuoret uskaltavat avautua.

Helmikuussa Musatehdas huipentuu konsertteihin, joissa syntyneet kappaleet kuullaan UMOn ja koulujen oppilaiden esittäminä. Viime lukuvuoden Musatehdas huipentui niin ikään konsertteihin.

– Tuolloin oppilaille oli todella palkitsevaa päästä osallistumaan biisien työstämiseen ideatasolta aina valmiiksi teoksiksi ja big band -sovituksiksi asti, UMOn yleisötyötuottaja Jaakko Teittinen sanoo.

– Konsertin jälkeen saimme kouluilta paljon positiivista palautetta. Oppilaille oli hieno kokemus valmistella konsertti ja päästä esittämään omia kappaleitaan UMOn kanssa. Oppilaat myös dokumentoivat biisien kehitystä matkan varrella.

Joulukuussa Musatehdas jatkuu, kun Puurtinen ja kapellimestari Ville Vannemaa vierailevat kouluissa. Tällöin oppilaat esittävät tekemiään biisejä, ja kappaleita valitaan jatkotyöstöä varten.

Puurtisen toiveissa on, että Musatehtaan loppukonserteissa kuultaisiin useita laulukieliä.

– Mainingin koulussa on paljon maahanmuuttajataustaisia oppilaita ja olisi hienoa, jos sieltä saisi kurdin tai arabiankielisen tekstin, jonka voisi liittää suomenkieliseen lauluun.