Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Petri Nieminen voitti Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun

Seitsemännen Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun voitti Petri Nieminen sävellyksellään Red Moon of SeptemberJanne Vihavainen kappaleellaan Dodecahedron ylsi toiseksi, ja kolmannen sijan jakoivat Aleksis Liukon Vaski Vaskitsa ja Kaisa Mäensivun Some Other April.

Suomen Big Band -yhdistyksen ja UMOn yhdessä järjestämä Esko Linnavalli -sävellyskilpailu huipentui Savoy-teatterissa keskiviikkona 31.5.2017. Kilpailuun osallistui yhteensä 17 teosta, joista kuusi läpäisi esikarsinnan ja pääsi finaaliin, jossa UMO soitti kappaleet kapellimestari Antti Rissasen johdolla. YLE äänitti finaalikonsertin ja lähettää sen kanavillaan myöhemmin tänä vuonna.

Tuomaristo arvosti voittajasävellyksessä, Petri Niemisen Red Moon of Septemberissä, erityisesi sen omaperäisyyttä, musiikillista huumoria ja luovaa hulluutta. Persoonallisuudellaan muista finaalikappaleista erottunut sävellys on teknisesti hyvin vaativa.

Toiseksi tullutta Janne Vihavaisen Dodecahedron-kappaletta tuomaristo kiitteli erityisesti hyvästä big band -perinteen hallinnasta. Jaetun kolmannen sijan kappaleet, Aleksis Liukon Vaski Vaskitsa ja Kaisa Mäensivun Some Other April, olivat tuomariston mielestä toimivia ja tyylikkäitä teoksia. Tuomaristo oli kärkinelikosta yksimielinen.

Petri Nieminen (s. 1965) on tamperelainen säveltäjä ja saksofonisti. Nieminen on tehnyt musiikkia useisiin elokuviin ja televisiosarjoihin, sekä Oulun ja Rauman kaupunginteattereille ja Teatterikorkeakoululle. Tampere Big Band kantaesitti Niemisen Suite for big band -teoksen vuonna 2006. Hän on myös levyttänyt kaksi jazzlevyä Anu Komsin kanssa. Muusikkona Nieminen on työskennellyt Tampereen Työväen Teatterissa ja opettajana Tampereen konservatoriossa ja Pirkanmaan musiikkiopistossa.

Kilpailun tuomariston jäsenet Eero Koivistoinen (puheenjohtaja), Jukka Linkola ja Kari Ikonen kertoivat kilpailun tason olleen tänä vuonna vaihteleva. Tuomaristo pitää kilpailua hyvänä ponnahduslautana aloitteleville ja myös pidemmällä oleville säveltäjille. Kilpailu on mainio tilaisuus saada sävellyksille ja säveltäjille näkyvyyttä, kuuluvuutta ja tunnettuutta. Se nostaa esille lahjakkuuksia ja kannustaa uuteen tuotantoon aikana, jona tilaustyöt ovat kortilla.

Sävellyskilpailu tekee kunniaa UMOn edesmenneelle perustajajäsenelle ja kapellimestarille Esko Linnavallille (1941–1991), joka toimi orkesterin taiteellisena johtajana 1975–1991. Linnavallin ansiosta UMOsta kehittyi kansainvälisesti tunnustettu jazzorkesteri sekä pysyvä instituutio Suomen musiikkikentälle. Suomen Big Band -yhdistys ja UMO järjestivät Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun nyt seitsemättä kertaa. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi.