Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

UMOn taiteelliset johtajat 1975–2020

Esko Linnavalli (1941-1991), kausi 1975-91
Esko Linnavalli (kuvassa) kutsuttiin UMOn kapellimestariksi heti orkesterin perustamisesta alkaen. Tässä vaiheessa hän oli jo tunnettu pianisti ja sovittaja, jonka sovituksia esittivät lukuisat pop- ja iskelmätähdet. UMOssa Esko loi suhteet maailmankuuluihin jazz-muusikoihin, joihin lukeutuvat mm. Mel Lewis, Dizzy Gillespie, Thad Jones ja Bob Brookmeyer. Heidät kaikki on nähty UMOn vierailijoina. Linnavallin myötä alkoi UMOn kehitys, joka vauhdittui huimasti 1984 orkesterin muututtua ammattiorkesteriksi.

Markku Johansson, kausi 1992-93
Markku Johansson oli Esko Linnavallin seuraajaksi varsin luonnollinen valinta. Olihan Markku orkesterin perustajajäsen ja taitava kapellimestari, puhumattakaan hänen trumpetistin-/flyygelitorvensoittajan taidoistaan. Niistä voi nauttia mm. Johanssonin kauden levyllä  “Selected Standards”. Johansson katsoi yhdeksi merkittävimmistä projekteistaan mittavan yhteistyön säveltäjä Eero Hämeenniemen kanssa.

Rich Shemaria kausi 1994-95
Newyorkilainen Rich Shemaria tapasi Linnavallin 1989 ja vieraili UMOn säveltäjävieraana joitakin vuosia myöhemmin. Hän jätti UMOlle itsestään hienon vaikutelman niin säveltäjänä kuin sovittajanakin. Niinpä Johanssonin jälkeen Rich kutsuttiinkin orkesterin taiteelliseksi johtajaksi. Hän sävelsi UMOlle mm. big band -sarjan sekä kappaleen “Road to Bilbao”, joka valmistui yöllisellä bussimatkalla Natalie Cole & UMO -kiertueen aikana Espanjan Baskimaalla. Shemaria on luonnehtinut Suomen kaudella löytäneensä saunan lisäksi jotain käänteentekevää myös sävellyksiinsä.

Eero Koivistoinen, kausi 1996-98
Eero “Koippa” Koivistoinen kuuluu maineikkaimpiin suomalaisiin jazzmuusikkoihin. Myös Koivistoinen on orkesterin perustajajäseniä. Hänen kaudellaan levytettiin menestyksekkäät levyt “UMO Jazz Orchestra” (NaxosJazz) ja ”Electrifying Miles”, joka sai 4 tähteä maineikkaan jazzlehti Down Beatin arvostelussa.

Heikki Sarmanto, kausi 1998-2000
Heikki Sarmanto on kuuluisimpia suomalaisia jazzsäveltäjiä ulkomailla. Koivistoisen ja Johanssonin tapaan “Hesa” on UMOn perustajajäsen. Taiteellisena johtajana hän on ollut viemässä UMOa 2000-luvulle. Sarmannon kaudella tehtiin lukuisia ulkomaan konserttivierailuja, mm. USAan, Saksaan, Ranskaan ja Espanjaan. Sarmannon kaudella aloitettiin myös ”Silent Music” -kirkkokonserttien sarja. Viimeistään niiden myötä on huomattu että UMO osaa soittaa myös hiljaa ja kauniisti.

Taiteellinen toimikunta 2000-2009
Vuosina 2000-2009 UMOlla ei ollut vain yhtä taiteellista johtajaa, vaan orkesterin jäsenistä koottu, vuosittain valittava taiteellinen toimikunta. Toimikunta vastasi yhdessä toiminnanjohtajan UMOn taiteellisesta linjasta ja ohjelmistosta.

Kirmo Lintinen & Kari ”Sonny” Heinilä, kausi 2010-2011
UMOn taiteellisina johtajina toimivat parivaljakko Lintinen & Heinilä.

Taiteelliset neuvonantajat 2012-2013 
Kaudella 2012-2013 UMOn ohjelmistoa suunnitteli taiteellisten neuvonantajien joukko: Kirmo Lintinen, Kari Heinilä, Antti Rissanen, Eero Koivistoinen ja Aija Puurtinen. 

Taiteellinen toimikunta 2014-2016
UMOn taiteellisen toiminnan suunnittelusta vastasi vuosien 2014-2016 ajan työryhmä, johon kuului sekä orkesterin että hallinnon edustajia. Työryhmän muodostivat pääkapellimestari Kirmo Lintinen,  saksofonisti Jouni Järvelä, ohjelmisto- ja kehityspäällikkö Thomas Noreila sekä toimitusjohtaja Eeva Pirkkala.

Mikko Hassinen, kausi 2017-2018
Orkesterin taiteellisena johtajana ja pääkapellimestarina toimi Mikko Hassinen apunaan taiteellinen tiimi: Jouni Järvelä, Kirmo Lintinen ja Kari Heinilä sekä toimitusjohtaja Eeva Pirkkala. 

Ed Partyka, kausi 2020-
Yhdysvaltalaissyntyinen, lähes 30 vuotta Euroopassa asunut ja nyt Itävallassa vaikuttava pasunisti, säveltäjä, sovittaja ja orkesterinjohtaja Ed Partyka (s. 1967) on UMO Helsinki Jazz Orchestran taiteellinen johtaja ja pääkapellimestari vuodet 2020–2021. Partyka on työskennellyt useiden keskeisten eurooppalaisten big bandien, kuten saksalaisten hr-Bigbandin ja NDR Bigbandin sekä Wienin ja Zurichin jazzorkesterien kanssa vierailevana kapellimestarina, suunnittelijana ja sovittajana. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Bob Brookmeyerin, Carla Bleyn ja Robben Fordin kanssa ja johtaa omaa orkesteriaan Ed Partyka Jazz Orchestraa. Hän toimii Grazin yliopiston jazzosaston johtajana ja opettaa säveltämistä Luzernin ammattikorkeakoulussa Sveitsissä. Ed Partyka tunnetaan korkealuokkaisena orkesterin harjoittajana ja orkesteriosaamisen kehittäjänä.